ua en ru

Більше 7 тис. підприємств торгівлі можуть закритися через законопроект №4030а

Більше 7 тис. підприємств торгівлі можуть закритися через законопроект №4030а Фото: колаж РБК-Україна

Бюджет України може втратити 4 млрд гривень через нові антитютюнові заборони

Втрати державного та місцевих бюджетів від прийняття законопроекту №4030а можуть скласти майже 4 млрд гривень через обмеження на порядок продажу тютюнових виробів. Про це свідчать дані у відповіді Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) на лист Асоціації міст України.

Відповідний законопроект, розроблений депутатами комітету з охорони здоров'я Верховної Ради України, зараз обговорюється в профільних комітетах парламенту.

Законопроект, зокрема, пропонує ввести заборону на викладку тютюнових виробів на вітринах кіосків і магазинів, додаткові обмеження на куріння в громадських місцях, а також різке збільшення плати за ліцензію на продаж тютюнових виробів.

На думку першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Максима Нефьодова, "запропоновані зміни будуть стимулювати антиконкурентний перерозподіл торгівлі сигарет на користь супер- і гіпермаркетів", а також призведуть до зростання нелегальної торгівлі тютюновими виробами.

З замміністра згідні у Національній організації роздрібної торгівлі (НОРТ). В організації також заявили, що прийняття законопроекту призведе до монополізації ринку роздрібного продажу сигарет. Витрати на переобладнання вітрин і торгових залів в середньому, за підрахунками НОРТ, складуть близько 20 тис. грн на кожну торгову точку.

Організація зібрала вже понад 11 тис. підписів підприємців проти законопроекту №4030а.

"Близько 10% торгових точок (а це понад 7000 кіосків) можуть закритися. 15-20 тис. громадян України втратять робочі місця", – прогнозує президент Національної організації роздрібної торгівлі Юрій Бондарєв.

За досвідом Росії та Білорусі, де діє заборона на розміщення тютюнових виробів на вітринах, втрати малого бізнесу були навіть більш суттєвими. Тільки за перший рік дії заборони закрилося 25-30% торгових точок.

У свою чергу Асоціація міст України оцінила потенційні втрати місцевих громад від прийняття законопроекту на рівні 858 млн грн в рік.

Асоціація міст України звернулася до голови комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольги Богомолець і до Кабінету Міністрів з пропозицією більш зваженого підходу до обмеження торгівлі підакцизними товарами.

У 24 з 28 країн-членів Євросоюзу викладка тютюнових виробів на вітринах кіосків і магазинів дозволена.