ua en ru

5 головних помилок трейдерів

5 головних помилок трейдерів

Фахівці брокерської компанії FxPro нагадують про основні аспекти психології трейдингу.

Фахівці однієї з найбільших європейських брокерських компаній, бренду FxPro, знайомлять читачів ресурсу RBC.UA з різними аспектами фінансової навчання і грамотності. Сьогодні експерти нагадають про п'ять основних помилках більшості трейдерів, пов'язаних з психологією трейдингу.

Найчастіше початківцям трейдерам здається, що в трейдингу немає нічого складного, досить вибрати пару улюблених інструментів, кредитне плече і натиснути кнопки «продати» або «купити». Тут-то трейдера і чекають типові помилки:

Помилка номер 1: Купуй дешево - продавай дорого

На графіках в ретроспективі дуже добре видно найкращі моменти для входу в угоду і виходу з неї. Але реальність виявляється не такою простою. Те, що на перший погляд здається вдалим моментом для розвороту, дуже часто виявляється невеликою зупинкою в тренді.

Порада: визначити точки входу покликані осцилятори, доступні в торгових платформах. Цей вид індикаторів допомагає оцінювати силу поточного цінового тренда.

Помилка 2: Нездатність визнати помилку

Ця поширена помилка пов'язана із зайвою упевненістю в своїх оцінках ситуації. Ринок змінюється, з'являються нові важливі обставини, але новачкам здається, що потрібно лише трохи пересидіти збиток і далі буде нагорода.

Порада: постійно аналізуйте ринок і ситуацію. Навіть найбільші інвестбанки і міждержавні організації змінюють свої прогнози. В цьому немає нічого поганого: світ все також важко піддається прогнозуванню, як і в період кризи. Ймовірно, так було завжди, просто зараз про це частіше говорять.

Помилка 3: Відсутність торгового плану

Відсутність чіткого торгового плану у трейдерів на початку їх шляху відбувається через недосвідченість: людина просто поки ще не визначився з тим, що важливо, а що - ні. Однак і більш досвідчені трейдери роблять ту саму помилку, виправдовуючись бажанням зберігати гнучкість в угоді.

Порада: визначте для себе тверді параметри для входу в угоду і виходу з неї, і максимально твердо дотримуйтеся їх. Відходити від плану припустимо хіба що в періоди підвищеної волатильності ринку, щоб закрити позицію і знизити торговельні ризики. У довгостроковій перспективі ця тактика приносить хороші плоди, хоча на перший погляд і виглядає надмірно обережною.

Помилка 4: Зайва впевненість в торговій стратегії

Зворотною стороною хорошого торгової стратегії є зайва впевненість в ній. Після того як трейдер протестував її на дуже довгих історичних даних і, більш того, вона успішно пропрацювала кілька місяців, досить складно критично поглянути на її недоліки. Череда збитків на перший погляд здається лише чорною смугою, яка ось-ось завершиться.

Порада: завжди пам'ятайте, що ринок може змінитися: економіка може вступити в іншу фазу макроекономічного циклу, може змінитися політика або інші економічні умови. Стратегії періодично повинні піддаватися критичному перегляду на актуальність.

Помилка 5: Емоції

Емоції є невід'ємною частиною трейдингу. Вони привносять здоровий азарт і дух змагальності. Але у емоцій є й інша сторона - трейдер впадає в ейфорію при профіті, і в зневіру при втратах.

Не дарма легендарний Джессі Лівермор писав: «Людська природа - це найбільший ворог будь-якого інвестора або спекулянта». Психологічні гойдалки заважають приймати правильні рішення. Страх і жадібність ведуть до помилок.

Порада: Складіть собі цілі на день і опрацьовану стратегію. Вони дозволяють знизити рівень емоцій в торгівлі і звести до мінімуму число необдуманих дій.