ua en ru

"Уралкалій" і "Сільвініт" планують злиття

Компанії "Уралкалій" і "Сільвініт", які займаються виробництвом калійних добрив, планують об'єднатися. Ради директорів компаній схвалили злиття, об'єднана компанія стане третьою в світі за обсягом виробничих потужностей, повідомляє РБК daily.
Злиття ще повинні схвалити збори акціонерів компаній (призначені на 4 лютого, при цьому ключові акціонери, що мають просту більшість, вже дали згоду), Федеральна антимонопольна служба (компанії обіцяють подати клопотання на цьому тижні) і регулюючі органи ряду країн - імпортерів добрив.
У першому кварталі 2011 р. "Уралкалій" викупить близько 20% звичайних акцій "Сільвініти" за ціною 894,5 дол. за акцію, заплативши в загальній складності 1,4 млрд дол. Пакет буде викуплений у Otkritie Securities Limited (входить у фінансову корпорацію "Відкриття"). Фактично це пакет, який до вчорашнього дня значився на Madura Holding Limited Дмитра Риболовлєва. Згодом ці акції будуть погашені.
У другому кварталі 2011 р. папери "Сильвініти", будуть обміняні на акції "Уралкалія". За звичайну акцію акціонери "Сільвініти" отримають 133,4 акції "Уралкалія", за привілейовану акцію - 51,8 паперу. Для цього "Уралкалій" проведе додаткову емісію в розмірі до 1,2 млрд акцій, розповів вчора гендиректор компанії Павло Грачов. Всього у "Уралкалія" 2,124 млрд акцій, а у "Сільвініти" 10,4 млн акцій (чверть з них привілейовані). Для фінансування операції з урахуванням можливого викупу акцій у міноритаріїв "Уралкалій" має намір розмістити біржові облігації на 50 млрд руб.
Об'єднана компанія займе третє місце у світі за наявними виробничими потужностями - 10,6 млн т. Більше тільки в Mosaic (11,2 млн т) і Potash Corp. (12,8 млн т). Остання планує до 2015 р. збільшити потужності до 17,1 млн т. Зате за обсягом виробництва в 2009 р. і в першій половині 2010 р. об'єднана компанія була б першою в світі, відзначають в "Уралкалії". При цьому якщо б поставки "Сільвініта" йшли через Білоруську калійну компанію (БКК, єдиний трейдер "Уралкалія" і "Білоруськалій"), то частка російсько-білоруського альянсу на світовому ринку була б найбільшою - 42%.
На внутрішньому ринку ще навіть не об'єднана компанія отримала масштабну підтримку на найвищому рівні. Схвально про угоду озвався ще восени віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін. А за кілька тижнів до оголошення про угоду уряд пішов на лібералізацію внутрішнього ринку хлористого калію, що тільки в найближчі два роки принесе компаніям додатково 220 млн дол. Прямий же синергічний ефект від об'єднання (логістика, управління, виробництво) до 2013 р. складе 100 млн дол.