ua en ru

"Укрзалізниця" заявляє, що за І півріччя 2012 р. недоотримала 96 млн грн з вини вантажовідправників

Через затримку напіввагонів та їх простій на під'їзних коліях підприємств за 6 місяці 2012 р. втрати вантажних ресурсів в Україні склали 153 тис. 649 піввагонів, що призвело до того, що "Укрзалізниця" недоотримала 96 млн грн. Як повідомляє "Укрзалізниця", це сталося з вини вантажовласників та вантажовідправників, які неефективно розпоряджаються вагонами залізниць і довго тримають їх на шляхах, як своєрідні склади на колесах.

"Через неефективне користування дефіцитними піввагонами страждають вітчизняні підприємства і економіка України в цілому. Цією кількістю напіввагонів, які понад норму простоювали на підприємствах і під'їзних шляхах, могло бути перевезено 1 млн 855 тис. вантажів. Через виключення піввагонів з перевізного процесу залізниці Україні недоотримали більше 96 млн грн", - повідомляє "Укрзалізниця".

Зокрема, втрата вантажних ресурсів економіки Україні через неефективне використання ПАТ "Арселор Міттал Кривий Ріг" за 6 місяців цього року становить 96 тис. 586 піввагонів, ТОВ "Макіївпромтранс" - 7 тис. 431, ВАТ "Донбасенерго" Слов'янська ТЕС - 896, ВАТ "Євраз Дніпродзержинський коксохімічний завод" - 518, ВАТ "Інтерпайп Новомосковський ТЗ" - 316.

"В умовах дефіциту вантажного рухомого складу затримки і простої вагонів призводять до зменшення вантажопотоку і збитків економіці держави", - відзначає відомство.

Ситуація ця багато в чому обумовлена ​​низькою вартістю використання піввагонів державних вагонних компаній у порівнянні з приватними компаніями. В результаті чого попит на вантажний рухомий склад "Укрзалізниці" перевищує його пропозицію. Разом з тим, стримуюча тарифна політика не дозволяє "Укрзалізниці" закладати необхідну вагонну та інфраструктурну складові в тариф і забезпечувати оновлення рухомого складу.

Зазначимо, що у вантажному повідомленні залізниці Україні за 5 місяці 2012 р. перевезли 184,7 млн т вантажів. Обсяг вантажообігу становить 98,17 млрд ткм, що більше минулорічного рівня на 0,1%.