ua en ru

"Укрпромзовнішекспертиза": Споживання паливного біоетанолу в Україні до 2015 р. збільшиться на 400%, - до 240 тис. т

Споживання паливного біоетанолу в Україні до 2015 р. збільшиться на 400% і складе 240 тис. т, що в чотири рази більше, ніж в даний час, а до 2020 р. споживання біоетанолу зросте до 400 тис. т. Про це свідчать розрахунки аналітиків ДП "Укрпромзовнішекспертиза", повідомляє прес-служба компанії.

"У поточний момент виробництво біоетанолу є надзвичайно перспективним бізнесом в Україні. Крім зростання внутрішнього попиту, ми очікуємо збільшення потреби на дане паливо в ЄС до 5,7 млн. т у 2015 р., що на 50% більше, ніж у 2012 р. З урахуванням близькості даного ринку до України, вітчизняні компанії завжди будуть мати вигідну альтернативу у вигляді експортних поставок в Європу", - вважає заступник директора" Укрпромзовнішекспертизи "Сергій Поважнюк.

За оцінками "Укрпромзовнішекспертізаи" через 5-10 років ринкова ніша, на яку можуть розраховувати українські виробники, складе близько 1,1 млн т.

"У докризовий період споживання паливного біоетанолу рідко досягало 3 тис. т на рік. Однак в останні роки ситуація кардинально змінилася. Так, якщо в 2011 р. українським населенням і промисловістю було використано близько 10 тис. т біоетанолу, то в 2012 р. даний показник різко зріс - до 60 тис. т (або на 600%) ", - йдеться у звіті "Дослідження потенційних ринкових ніш для реалізації хімічної продукції в Україні", підготовленому аналітиками компанії" Укрпромзовнішекспертиза".

Істотному збільшенню виробництва біоетанолу посприяв вступ у дію норми закону (з 1 січня 2013 р.), яка указує, поки лише в добровільному порядку, додавати 5% біоетанолу в бензин. З 2014 р. 5-процентна частка біоетанолу в паливі стане обов'язковою, а з 2016 р. вона повинна буде збільшитися до 7%. З прийняттям закону виробництво біопалива в країні помітно зросло, але надприбутків в цьому сегменті поки немає.

Читайте також: Виробництво біоетанолу створить додатковий попит на 800 тис. т кукурудзи в Україні, - УКАБ