ua en ru

"ЦВК не мала часу для окремого жеребкування по кожній ОВК", - Магера

Центральна виборча комісія (ЦВК) не мала часу для окремого жеребкування по кожному одномандатному виборчому округу. Про це на брифінгу після засідання ЦВК заявив заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера, передає кореспондент РБК-Україна.

"Щодо того чи була можливість проводити жеребкування по кожному округу... Формально була можливість, а фактично її не було ... Фактично, у ЦВК було не так багато часу для того, щоб створити окружні виборчі комісії ... Жеребкування проводилася 24 (серпня), а вже 25 числа ЦВК приймала рішення про створення окружкомів ... Жеребкування в межах всієї України щодо кандидатур, поданих партіями зайняла більш ніж тридцять хвилин. Порахуйте. У нас 225 окружних виборчих комісій, ви отримаєте кількість годин, які необхідно було ЦВК витратити на те, щоб створити окружні виборчі комісії ... Ми б навіть фізично не втиснулися в той дводенний строк, який нам необхідний ... щоб створити окружні виборчі комісії", - підкреслив Магера.

За його словами, обрана і застосована методика для формування виборчкомів була єдиним способом, який не суперечив законодавству і дозволив Центрвиборчкому виконати свою функцію. Також Магера нагадав, що аналогічна методика вже використовувалася раніше на президентських виборах в 2010 р.

Нагадаємо, 24 серпня ЦВК провела жеребкування щодо включення кандидатур до складу окружних виборчих комісій (ОВК) по виборах народних депутатів України.