ua en ru

"Свобода" пропонує дозволити трансплантацію органів пацієнтам від будь-яких осіб, не тільки від родичів

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 2286а, ініційований народним депутатом від фракції "Свобода" Олегом Гелевеем, яким пропонується дозволити трансплантацію органів пацієнтам не тільки від родичів, а від будь-яких осіб. Текст проекту закону "Про внесення змін до закону України" Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів "(щодо взяття гомотрансплантантов у живих донорів та померлих)" опублікований на офіційному сайті ВР.

Законопроектом пропонується надавати можливість у виняткових випадках приймати анатомічні матеріали у живого донора незалежно від сімейного або будь-який інший приналежності до реципієнта.

Крім того, законопроектом регулюється взяття анатомічних матеріалів для пересадки у померлих донорів повністю або частково. Так, передбачається, що згода стати донором після смерті особи може бути повним і має на увазі згоду на трансплантацію всіх анатомічних матеріалів або часткову трансплантацію окремих органів. При цьому така згода може бути доповнена або скасовано.
Інформація про згоду або незгоду особи стати донором анатомічних матеріалів після настання смерті вноситься до відповідного реєстру. Надання даних з такого можливе тільки після підтвердження факту смерті такої особи в установленому порядку.
У померлих неповнолітніх, обмежено дієздатних або недієздатних осіб анатомічні матеріали можуть бути взяті за згодою їх законних представників.

Взяття анатомічних матеріалів у померлого не допускається за відсутності дозволу судово-медичного експерта при необхідності проведення судово-медичної експертизи.

Законопроектом також пропонується зобов'язати Кабінет міністрів України затвердити порядок взяття анатомічних матеріалів у живих донорів та померлих, і створити систему пропаганди підвищення іміджу донорства в Україні.