ua en ru

"Родовід банк" виконує функції санаційного банку в повному обсязі, - експерт

"Родовід Банк" проінформував про результати роботи за період з 1 вересня 2010 р. по 1 вересня 2014 р. Про це йде мова в офіційному повідомленні банку.

Відповідно до повідомлення, за час діяльності "Родовід Банку" в якості санаційного банку вдалося налагодити ефективну роботу власних підрозділів з ведення претензійно-позовної роботи з боржниками. Повідомляється, що була забезпечена максимальна взаємодія із проблемними позичальниками практично на всіх стадіях роботи з ними: проведення переговорів щодо погашення заборгованості у досудовому порядку, на стадії судового провадження та після отримання рішення суду щодо добровільного його виконання; розроблено та впроваджено внутрішні положення, які регламентують порядок дій структурних підрозділів банку по роботі з проблемними активами.

В "Родовід Банку" наголосили, що з метою централізованого відображення роботи з проблемними активами банком розроблено та введено в експлуатацію ряд програмних підсистем, що дозволяють поліпшити ефективність організації вказаної роботи та запровадити системність дій з повернення проблемної заборгованості. Відзначається, що "Родовід Банк" за останні чотири роки вийшов з тимчасової адміністрації та відновив рівень капіталу та платоспроможності:

- незважаючи на проблеми з ліквідністю знаходив постійну можливість для виконання зобов'язань перед вкладниками - фізичними особами. Так, до моменту передачі зобов'язань перед фізичними особами за вкладними рахунками до ВАТ "Ощадбанк" виконано зобов'язань перед фізичними особами на загальну суму - 699,9 млн грн;

- пройшов третій етап капіталізації - 3 950 001 тис. грн відповідно до постанови Кабінету міністрів України і Національного банку України від 30.03.2011 №323;

- своєчасно та в повному обсязі передав активи (ОВДП) АТ "Державний ощадний банк України" та зобов'язання перед вкладниками на суму 3 835,87 млн грн.

Своєчасно розраховується за зобов'язаннями з Національним банком України, клієнтами, банками, зовнішніми кредиторами:

- повернув частину кредитів, отриманих від Національного банку України, у розмірі - 405,34 млн грн.

- виконав зобов'язання перед фізичними особами після передачі вкладів до Ощадбанку 20.04.2011 року - 60,82 млн грн.

- повернув кошти клієнтам юридичним особам та бюджетним установам на суму -200,52 млн грн.

- погасив заборгованість за міжбанківськими кредитами на суму 320,12 млн грн.

Забезпечив позитивне сальдо руху грошових коштів за останні три роки:

- забезпечив отримання коштів в погашення кредитної заборгованості (тіло, відсотки, комісія) - 1 636,77 млн грн, які були використані для розрахунків з кредиторами;

- реструктуризував заборгованість перед іноземними кредиторами, частково зі зменшенням заборгованості перед ними на суму 89 млн грн.

Крім погашення зобов'язань, банк активно працює над отриманням додаткового доходу та економією витрат:

- надав в оренду - 22 приміщення, надає в оренду банківській інвентар (техніка, меблі, пристрої сигналізації та ін.);

- розпочав процедуру продажу карткового обладнання, транспортних засобів та нерухомості, що не використовується в операційній діяльності.

- постійно знижував адміністративно-господарські витрати, більше, ніж в 3 рази (2014 у порівнянні з 2011);

- постійно оптимізовує організаційну структуру, в 3,7 рази зменшено штатну кількість, з 2011 року;

- завершив реорганізацію регіональної мережі, на поточний момент Банк має 3 відділення з мінімальною кількістю співробітників, що займаються судовим супроводженням справ з повернення кредитів клієнтів.

"Упродовж останніх двох років робота "Родовід Банку" демонструє позитивні результати, що свідчать про необхідність діяльності такої установи у банківській системі Україні з метою сприяння зменшенню обсягів проблемної заборгованості, яка лягла тягарем на всю банківську систему країни, збільшуючи збитки фінансових установ, та обмежуючи їх діяльність у кредитуванні реального сектора економіки. Значний досвід роботи з проблемною кредитною заборгованістю, здійснені організаційні та програмно-технічні заходи дозволили банку в складних умовах досягти стабілізації діяльності, розраховуватися з клієнтами, досягти оптимізації та реструктуризації зовнішніх боргів та здійснювати повернення коштів державі шляхом погашення кредитів, наданих НБУ. Тож підсумки його роботи можна оцінити як такі, що демонструють ефективність запропонованої провідними міжнародними фінансовими інститутами ринкової моделі зменшення тиску безнадійної заборгованості та мінімізації державних витрат на підтримку банківського сектору", - коментує наведені дані директор Інституту кредитних відносин КНЕУ, доктор економічних наук, професор Ігор Івасів.

На думку експерта, наразі "Родовід Банк" в повному обсязі виконує функції toxic assets bank, тобто санацийного банку або "банку поганих активів".

Як відомо, створення та функціонування toxic assets bank - одне із зобов'язань України перед провідними міжнародними фінансовими інституціями, такими як Міжнародний валютний фонд та Світовий банк. Діяльність toxic assets bank дозволить без надмірних витрат із державного бюджету зменшити навантаження негативно класифікованих активів, які оцінюються сьогодні Національним банком України у понад 10,8% від всього кредитного портфелю банківської системи, що призводить до виникнення багатомільярдних збитків по банківській системі. У свою чергу це створює значні ризики для бюджетної та економічної стабільності загалом, оскільки може призвести до необхідності надання банкам додаткової допомоги на підвищення капіталу як від Національного банку України, так і з державного бюджету.