ua en ru

"Нафтогаз України" приєднався до європейської системи відображення даних по ПСГ

НАК "Нафтогаз України" (Нафтогаз) приєдналася до системи відображення даних AGSI+ за стандартами асоціації Європейських операторів підземних газових сховищ (GSE).

НАК "Нафтогаз України" (Нафтогаз) приєдналася до системи відображення даних AGSI+ за стандартами асоціації Європейських операторів підземних газових сховищ (GSE). Про це повідомляє прес-служба "Нафтогаз України".

"Починаючи з цього тижня, інформація за обсягами природного газу в українських підземних газових сховищах (ПСГ), потужність яких становить 32 млрд куб. м, буде надаватися з розбивкою по кожному газосховищу на щотижневій основі. Дані будуть опубліковуватися кожну п'ятницю і будуть відображати інформацію про підземних сховищ України станом на середу поточного тижня", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, Україна першою з країн, що не є членами ЄС, приєдналася до системи прозорого відображення даних GSE.
"Це важливий крок вперед для "Нафтогазу" на шляху підвищення прозорості компанії та інтеграції в європейський газовий ринок. "Нафтогаз" пропонує ЄС використовувати потужності українських ПСГ. Ми маємо намір запропонувати європейським компаніям конкурентоспроможні і надійні рішення по підземному зберіганню газу", - сказав голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Президент Європейської асоціації операторів систем підземного зберігання газу Ніколь Отенберг зазначила: "Прозоре відображення даних по ПСГ є важливою складовою енергетичної безпеки Європи. GSE пишається тим, що завдяки приєднанню НАК "Нафтогаз України" нам вдалося значно розширити рівень прозорості на європейському газовому ринку".

Згідно з повідомленням, AGSI+ в онлайн - режимі забезпечує надання щоденних даних за європейськими ПСГ сумарним обсягом близько 79 млрд куб.м, що становить 82 % технічних можливостей ПСГ ЄС.

Крім "Нафтогазу" інформацію щодо обсягів природного газу надають 31 оператор ПСГ з 15 країн - членів ЄС.