ua en ru

Довідник "Монастирі України" стане інтерактивним

У Синодальному інформаційно-просвітницькому відділі УПЦ розпочата робота з перекладу довідника "Монастирі України" в електронний формат.

500-сторінковий фоліант є результатом практично 20-річної роботи автора-упорядника історика Владислава Дятлова. Довідник містить відомості про всіх монастирях України, що діють станом на липень 2013 року. По кожній з обителі розміщені: адреса, схема проїзду, історичні відомості, опис архітектурного комплексу, історія появи і прославлення монастирських святинь, короткий опис сучасного стану.

У планах видавців - щоб довідник був у кожному монастирі, у кожного намісника, в паломницьких, інформаційних службах єпархій, у правлячих архієреїв. Також планується роздати примірники книги в бібліотеки всіх духовних шкіл, у світські бібліотеки і вузи, які займаються або религиоведением, або історією нашої землі, наших святинь.

Подальша доля довідника - переклад в електронний формат. Як зазначив глава Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко, протягом наступного року на доменному імені church.ua планується створити каталог-довідник усіх монастирів України, доступний, у тому числі, для мобільних пристроїв.

"Більше того, ми плануємо, що сторінка кожного монастиря буде постійно координуватися, - розповів о.Георгій. - Перехід в електронний варіант дозволить нам уточнювати і доповнювати відомості про обителях. Тому на даний момент ми і роздаємо паперовий варіант довідника всім зацікавленим, очікуючи зворотного зв'язку. Ми сподіваємося, що в кожному монастирі є та людина, яка професійно займається історією обителі, працює в архівах, шукає свідоцтва про монастир і в древніх, і в сучасних виданнях, цікавиться сучасною науковою літературою. Подібні відомості на додаток до вже зібраної інформацією ми плануємо отримати в якості зворотнього зв'язку ".

Поки ведеться робота над перекладом довідника в електронний формат, інформаційно-просвітницький відділ УПЦ не відмовляється від ідеї перевидати "Монастирі України" і в якому-небудь іншому паперовому вигляді.

"Скажімо так, наша мета була - зібрати і обробити інформацію про обителях, - зазначив глава СІПО УПЦ. - І в цьому сенсі книга - лише проміжна ланка, це не кінцевий результат роботи. За допомогою" Фонду Володимира Продивуса "нам вдалося видати цей невеликий тираж до ювілею-1025. Але ми не відмовляємося від планів спільно з видавництвом "Балтія-друк" випустити не довідник, а путівник по монастирях - з картами, дорожніми орієнтирами. Але це видання поки чекає свого благодійника ".