ua en ru

"Київенерго" до 2012 р. введе в експлуатацію систему очищення води вартістю 25 млн грн

На ТЕЦ-5 "Київенерго" до кінця 2011 р. буде введена в експлуатацію сучасна система очищення води. На роботи з реконструкції хімічного цеху компанія виділила 25,38 млн грн. Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Київенерго".
За прогнозами компанії, витрати окупляться через 5-7 років.
"Користь від нової системи водоочищення - очевидна. По-перше, це економія на хімічних реагентах, адже електродеіонізація - взагалі безреагентна технологія. По-друге, гарантується охорона навколишнього середовища. Адже шлам і недожог, які виникають після традиційної технології очищення води хімічними реагентами, неможливо переробити і потрібно ховати. Нова ж система працює без відходів ", - повідомив перший заступник технічного директора - головний інженер "Київенерго" Юрій Гладишев.
За його словами, технологія процесу очищення виглядає наступним чином: спочатку воду пропускають через фільтр під тиском, на етапі ультрафільтрації затримуються колоїди, протеїни, віруси, великі органічні молекули, а зворотний осмос видаляє розчинні солі та органіку. Наступний етап - електродеіонізація води, при якій спеціальні мембрани "просівають" іонізовану воду, утворюючи окремий від неї розчин з підвищеною концентрацією солі.