ua en ru

"Хлібпром" сертифікував систему управління безпечністю харчової продукції згідно HACCP

ПАТ "Концерн Хлібпром" впровадило та сертифікувало на повністю автоматизованому заводі з виробництва хлібобулочних напівфабрикатів систему управління безпечністю харчової продукції відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO 22000:2005. На ВП "Завод хлібобулочних напівфабрикатів" виготовляються хлібобулочні вироби високого ступеня готовності та швидкозаморожені хлібобулочні напівфабрикати для гарячої випічки ТМ "Наминайко". У даний завод компанією вже інвестовано до 100 млн грн, повідомляє прес-служба концерну.

Система управління якістю і безпечністю харчової продукції (СУЯБП) покликана попереджувати виникнення негативних чинників в процесі виробництва і забезпечує контроль за безпекою продукту на усіх етапах виробничого ланцюга - від постачання сировини та матеріалів до відвантаження готової продукції замовнику.
Сертифікат на відповідність вимогам ISO 22000 видається на 3 роки. Однак, щорічно під час наглядового аудиту підприємство повинно доводити органу сертифікації дієвість, підтримку та вдосконалення системи управління якістю та безпечністю продукції.
ПАТ "Концерн Хлібпром" є одним з найбільших виробників хліба в Україні з часткою ринку 8%. Основна діяльність - виробництво та продаж хліба, заморожених і кондитерських виробів через роздрібні мережі і власні магазини (114 на травень 2010 р.). Присутній в 5 областях Західної і Центральної України. Торгові марки компанії - "Хлібна хата" (хліб та хлібобулочна продукція) та "Наминайко" (гаряча випічка в місцях продажу).
НАССР - система аналізу небезпечних чинників та критичних точок контролю (Hazard Analysis and Critical Control Points - аналіз ризиків і критичні точки контролю). Розробку системи НАССР започатковано у США для НАСА та військових лабораторій, основним завданням яких було створення безпечної їжі для астронавтів. Сутність системи полягає у ідентифікації та контролі біологічних, хімічних, фізичних та інших небезпечних чинників, матеріалів або продуктів, що негативно впливають або за певних умов можуть негативно впливати на здоров'я людини в критичних точках технологічного процесу виробництва харчових продуктів та усуненню їх чи мінімізації до прийнятних рівнів.
Для впровадження системи НАССР виробники зобов'язані не лише досліджувати свій власний продукт і методи виробництва, а й застосовувати цю систему та її вимоги до постачальників сировини, допоміжних матеріалів, а також систем оптової та роздрібної торгівлі.