ua en ru

"Газпром" сплатив 1,8 млрд дол. мита за неоплачений Україною газ

"Газпром" у травні виплатив до бюджету за неоплачений Україною газ 61,9 млрд руб. (1,8 млрд дол.). Про це свідчать дані федерального Казначейства.

"Газпром" у травні виплатив до бюджету за неоплачений Україною газ 61,9 млрд руб. (1,8 млрд дол.). Про це свідчать дані федерального Казначейства.

Це майже на 60% більше, ніж за аналогічний період 2013 р. Як повідомляє Bloomberg з посиланням на анонімні джерела в уряді, більша частина коштів, отриманих від "Газпрому", припали на поставки НАК "Нафтогаз України". У травні українська компанія збільшила вибір газу, однак не розплатилася за поставки. Таким чином, Газпрому довелося виплачувати податки з неоплачених поставок.

Представник "Газпрому" поки не відповів на запит РБК.

За даними Bloomberg, Газпром поставив в Україну 7,74 млрд куб. м газу за період з квітня по 16 червня, коли поставки були припинені.

Концерн повинен був виплатити експортне мито за цей газ у розмірі 1,13 млрд дол. Крім того, газ поставки оподатковуються збором на 30%.

Нагадаємо, що в квітні Москва відновила експортне мито на газ для України, яка становила близько 100 дол. за тисячу куб. м. Вона була скасована в 2010 р. у зв'язку з підписанням Харківських угод між колишніми Президентами Росії і України Дмитром Медведєвим і Віктором Януковичем. Угоди регулювали перебування російського військового флоту в Севастополі.

За словами джерела в російському уряді, загальні експортні збори з " Газпрому " за поставлений в Україну газ досягають 145,5 дол. за тисячу куб. м.

У травні" Газпром" звертався до уряду з проханням про податкову компенсації за невиплат Києва, проте рішення про це поки не прийнято. Таким чином, "Газпром" повинен буде виплатити мита за рахунок власних коштів.

8 липня глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що загальна заборгованість України за газ досягла 5,3 млрд дол.. Україна не оплатила отримані від Росії 11,435 млрд куб. м газу.

Газпром з 16 червня перевів Україну на режим передоплати з-за хронічних неплатежів "Нафтогазу України".