ua en ru

"Газпром" висунув свої пропозиції у справі про зловживання домінуючим становищем на газовому ринку Європи

ВАТ "Газпром" висунув свої пропозиції для запобігання пред'явлення офіційних звинувачень з боку Єврокомісії (ЄК) у зловживанні домінуючим становищем на газовому ринку в Центральній та Східній Європі. Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву ЕК.

Представник ЄК підтвердив факт отримання пропозицій. Деталі документа не повідомляються.
4 грудня 2013 р. комісар Євросоюзу (ЄС) з конкуренції Хоакін Альмунія заявив, що Газпром висловив готовність розглянути варіант, при якому компанія візьме на себе певні зобов'язання, спрямовані на зняття претензій ЄК.

В жовтні 2013 р. єврокомісар заявляв, що відомство готується пред'явити "Газпрому" формальні звинувачення в антиконкурентних практик.

Раніше повідомлялося, що "Газпром" був визнаний винним у порушенні антимонопольного законодавства ЄС. Мова йде про діяльність компанії в Естонії, Латвії, Литві, Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини та Болгарії. Компанія може бути оштрафована на суму, що становить до 10% від річної виручки - майже на 15 млрд дол., хоча ЄК рідко застосовує максимальні штрафи.

Нагадаємо, у вересні 2012 р. ЄК відкрила антимонопольне розслідування відносно "Газпрому". Газовий концерн підозрюється в порушенні ст. 102 Договору про функціонування Євросоюзу. Ця стаття фіксує відповідальність за зловживання з боку компаній, які займають домінуюче становище на ринку і можуть перешкоджати вільній торгівлі між державами ЄС. Влада ЄС підозрюють російську компанію в перешкоджанні розвитку єдиного газового ринку в державах - членах ЄС. Крім того, вони побоюються, що дії "Газпрому" завадять диверсифікації постачання газу в ЄС.