ua en ru

"Газпром" намагається послабити позиції Nabucco, зробивши пропозицію RWE увійти до "Південного потоку", - експерти

"Газпром" намагається послабити позиції Nabucco, зробивши пропозицію німецької RWE увійти до проекту "Південний потік", вважають експерти газового ринку, пише РБК. Аналітики сходяться на думці, що, швидше за все, німецька сторона погодиться на участь у російському проекті і повністю виключають вірогідність об'єднання двох проектів.

"Газпром" явно прагне послабити конкурентний проект, говорить аналітик ІК "Арбат Капітал" Віталій Громадін. "Боротьба вийшла на фінішну пряму. Вже цього літа очікувалося підписання контрактів на постачання газу з Азербайджаном і Туркменістаном для Nabucco, але цього ще не відбулося. Не так давно RWE підписала угоду з Туркменією про закупівлю газу, а Туреччина - з Азербайджаном. Можливо, це якось пов'язано з тим, що "Газпром" зробив відповідну пропозицію. RWE є найактивнішим акціонером Nabucco. І якщо компанія погодиться на пропозицію "Газпрому", то "Південний потік" завдасть своєму конкурентові вагомого збитку", - вважає експерт.

В.Громадін вважає, що у разі входження в "Південний потік", RWE не виходитиме з Nabucco, перш за все, з геополітичних міркувань. Для RWE входження до "Південного потоку" було б зручне, оскільки дало б німецькій компанії додаткові можливості участі в російських проектах. Напевно російська сторона щось запропонує, можливо, знижки на газ, резюмував співбесідник РБК.

Інший аналітик "Арбат Капіталу" Олексій Голубович також вважає, що вірогідність входження німецької компанії до "Південного потоку" велика. Чи вийде у такому разі компанія з проекту Nabucco, залежатиме від того, як рухатиметься цей проект до реалізації. Якщо його перспективність не підтвердиться, цілком можливо, що RWE з нього вийде. Відповідаючи на питання про те, чи буде Газпром робити аналогічні пропозиції іншим акціонерам Nabucco, щоб позбавити його життєздатності, О.Голубович відповів, що Газпрому, перш за все, потрібні партнери на кінцевому ринку і ті країни, через територію яких пройде транзит. Кажучи про можливе об'єднання двох проектів, експерт сказав, що це неможливо, оскільки складно погоджуватиме інтереси всіх учасників.

У свою чергу аналітик "Брокеркредитсервісу" Андрій Поліщук вважає, що для RWE все-таки пріорітетніше Nabucco. "Європа все одно будуватиме цей газопровід. Швидше за все, RWE не погодиться увійти до "Південного потоку", або ж увійде з мінімальним пакетом. Від Nabucco вони не відмовляться у будь-якому випадку, оскільки проект має своєю головною метою знизити залежність Європи від постачань російського газу", - вважає експерт. А.Поліщук солідарний у думці з колегами про те, що об'єднання "Південного потоку" і Nabucco неможливе.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо про телефонну розмову заступника голови правління "Газпрому" Олександра Медведєва з керівництвом RWE. За інформацією зарубіжних ЗМІ, "Газпром" зробив німецькій компанії пропозицію увійти до складу акціонерів "Південного потоку". Джерела в "Газпромі" запевняють, що розмова була ініційована німецькою компанією, в RWE стверджують зворотне. Сьогодні стало відомо про те, що RWE підтвердила отримання пропозиції від "Газпрому" і обіцяла подумати.