ua en ru

"Газпром" пригрозив скасувати знижки на російський газ для України

ВАТ "Газпром" пригрозив скасувати знижки на російський газ для України, передає bloomberg.

ВАТ "Газпром" пригрозив скасувати знижки на російський газ для України, передає Bloomberg.

Зокрема, повідомляється, що "Газпром" пообіцяв розірвати угоди від грудня 2013 р., якщо Україна не погасить борг в 1,5 млрд дол.

Нагадаємо, в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України на даний момент приймають екстрені заходи з пошуку коштів для проведення розрахунків з Росією найближчим часом. Також планують, закривши питання з боргом, вимагати продовження газової знижки.

"Загрози скасувати для України знижки на природний газ збільшує фінансове навантаження на яке перебуває на межі банкрутства, уряд у Києві і робить поставки енергоресурсів в Європу частиною ескалації кризи", - відзначають у Bloomberg.

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України на даний момент приймають екстрені заходи з пошуку коштів для проведення розрахунків з Росією найближчим часом.

"У нас є можливість імпортувати 6 млн куб. м газу з Угорщини і Польщі і технічні можливості імпорту газу зі Словаччини", - зазначив представник Міненерго.

За його словами, у разі якщо прокачування російського газу в країни Євросоюзу буде продовжена в колишніх обсягах, то Україна зможе отримувати з Словаччині 10 млрд куб. м газу в рік. Якщо ж вона знизиться чи буде зупинена, з Європи можна буде отримувати до 30 млрд кубометрів газу в рік.

"Теоретично, отримуючи газ із Словаччини, ми взагалі можемо закрити всі внутрішні потреби в паливі", - сказав співрозмовник видання.

Слід зазначити, що ціна газу на спотовому ринку в Європі у II кварталі очікується на рівні 360-370 дол. за тис. куб. м, що дешевше, ніж пропонує "Газпром".

Нагадаємо, в минулу п'ятницю міністр енергетики України Юрій Продан заявив, що загальна сума заборгованості України за газ перед Росією становить близько 2 млрд дол.