ua en ru

"Газпром експорт" і "Молдовагаз" почали переговори про контракт на постачання російського газу до Молдавії з 2012 р

ТОВ "Газпром експорт" і АТ "Молдовагаз" почали сьогодні в Москві офіційні переговори про підписання контракту на постачання російського природного газу до Молдови з 2012 р. Як повідомили РБК в молдовському уряді, делегацію АО "Молдовагаз" очолює голова правління цього російсько-молдавського товариства Олександр Гусев. Групу парламентерів з російського боку очолює заступник голови правління ВАТ "Газпром", генеральний директор ТОВ "Газпром експорт" Олександр Медведєв.
Планується, що сторони обговорять умови і обсяги постачань газу до Молдавії, а також формули розрахунку вартості "блакитного палива". Контракт намічено підписати строком на 5 років.
Раніше заступник голови правління ВАТ "Газпром" Валерій Голубєв у ході зустрічі з віце-прем'єром, міністром економіки Молдови Валерієм Лазером зазначив, що новий контракт на постачання російського газу до Молдавії буде підписаний АО "Молдовагаз" не з ВАТ "Газпром", а з його дочірньою структурою - ТОВ "Газпром експорт". Дана компанія спеціалізується на експортних постачаннях газу і раніше отримала від "Газпрому" повноваження по газових контрактах російського газового холдингу на постачання газу в країни СНД і Балтії.
Молдова купує зараз газу у "Газпрому" на підставі довгострокового контракту, розрахованого на період 2007-2011 рр. Згідно з документом, термін дії якого закінчується цього року, ціна природного газу, що імпортується до Молдови, визначається по формулі, виходячи з середньої ціни, по якій "Газпром" продає газ в країни далекого зарубіжжя протягом 9 місяців, передуючих початку постачання, а також з урахуванням зміни цін на нафтопродукти (мазут і газойль).
При цьому до кінця 2010 р. Молдова купувала газ із знижуючим коефіцієнтом (дисконтом), який було скасовано з 1 січня 2011 р. у зв'язку з повним переходом Молдови на механізм формування ціни на газ, вживаний "Газпромом" відносно європейських держав. За даними АТ "Молдовагаз", Молдова протягом останніх чотирьох років - з 2007 р. по 2010 р. - заощадила більше 180 млн дол. завдяки придбанню у "Газпрому" природного газу для споживачів республіки з дисконтом.
Як повідомлялося раніше, ціна російського газу для Молдови в I кварталі 2011 р. склала 288,71 дол. за 1 тис. куб. м, а в II кварталі 2011 р. - 322 дол. За попередніми даними, в III кварталі вона склала 356 дол. за 1 тис. куб. м. Точна вартість російського газу, що поставляється "Газпромом" в країну з 1 липня 2011 р., поки не була озвучена молдовською владою і стане відома пізніше.
У січні-березні 2011 м. "Газпром" поставив Молдові, включаючи Придністровський регіон, близько 1,13 млрд куб. м природного газу. Обсяг закупівель російського природного газу без урахування Придністровського регіону, за даними Національного агентства з регулювання в енергетиці, в I кварталі 2011 р. скоротився на 3,3% в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р. - до 526,5 млн куб. м. Обсяг споживання газу в республіці за звітний період зменшився на 4,9% - до 482,5 млн куб. м.
Загальна вартість газу, купленого Молдовою (з урахуванням Придністров'я) в 2010 р., склала 802 млн дол., збільшившись в порівнянні з попереднім роком на 49 млн дол., або на 7%. Як повідомив голова правління російсько-молдавського підприємства АТ "Молдовагаз" Олександр Гусев, зокрема, вартість газу для споживачів Молдови з правого берега Дністра (без Придністровського регіону) склала торік 297 млн дол. У фізичному виразі обсяг постачань російського газу до Молдови (з урахуванням Придністров'я) в 2010 р. склав 3 млрд 176 млн куб. м, збільшившись в порівнянні з 2009 р. на 197 млн куб. м, або на 7%. При цьому, як зазначив Гусев, постачання газу для споживачів Молдови з правого берега Дністра збільшилися на 5,5% - до 1 млрд 188 млн куб. м, а для споживачів Придністров'я виросли на 7,3% - до 1 млрд 988 млн куб. м.