ua en ru

"Газпром": Частка компанії в Європі до 2030 р. складе більше 30%

Частка ВАТ "Газпром" на європейському ринку до 2030р. повинна скласти більше 30%, на ринку Північно-Східної Азії - близько 13%. Про це повідомив заступник голови правління Газпрому і глава "Газпром експорту" Олександр Медведєв в рамках конференції "Нафта і газ Сахаліну 2011", повідомляє управління інформації газового концерну.
За словами Медведєва, країни Європи сьогодні залишаються для "Газпрому" основним ринком збуту. Успішно реалізуються проекти будівництва газопроводів "Північний потік" і "Південний потік". Разом з тим, східний напрямок стає вкрай привабливим. "Масштаби проектів компанії на Далекому Сході такі, що" Південний потік "у порівнянні з ними - це середній за обсягами капіталовкладень проект. Зростання потреб в газі Сходу нашої країни та країн Азії дозволять компанії глобалізувати торгівлю і зменшити залежність від окремих клієнтів", - підкреслив Медведєв.
Зокрема, ринок природного газу Китаю має високий потенціал розвитку. Очікується, що до 2030 р. попит Китаю на газ перевищить європейські показники. На думку глави "Газпром експорту", це відкриває цілком конкретні перспективи для поставок російського газу навіть у випадку, якщо Китай досягне успіхів у видобутку сланцевого газу. В даний час "Газпром" працює над організацією трубопровідного експорту газу за двома коридорами поставки обсягом до 68 млрд куб. м в рік. За оцінками Медведєва, переговори йдуть довго і нелегко, але досягнутий значний прогрес.
Також "Газпром" планує, що до 2030 р. частка концерну в області зрідженого природного газу (СПГ) складе близько 14% світового ринку. Реалізація проектів в області СПГ дозволить "Газпрому" розширити спектр нових доступних ринків і значно збільшити експорт. У зв'язку з цим вивчається можливість розвитку потужностей з виробництва ЗПГ на Далекому Сході, велика увага приділяється реалізації проекту з освоєння Штокманівського родовища. Крім того, "Газпром" вважає за необхідне зосередити зусилля на формуванні нових потенційних споживачів СПГ: розглядаються країни Азії, Близького Сходу і Латинської Америки. За підсумками 2010 р. приріст запасів газу російського концерну за рахунок геологорозвідки склав 547,7 млрд куб. м, що більше обсягів видобутого газу майже на 40 млрд куб. м.