ua en ru

"Динамо", "Говерла" та "Шахтар" виграли свої матчі

Київське "Динамо", завдяки голам Аруни і Мбокані, виграло на "Олімпійському" у "Севастополя". Донецький "Шахтар" мінімально здолав "Чорноморець" в Донецьку. А "Таврія" повністю провалила домашній матч з "Говерлою" - поразка 1:3.

Київське "Динамо", завдяки голам Аруни і Мбокані, виграло на "Олімпійському" у "Севастополя". Донецький "Шахтар" мінімально здолав "Чорноморець" в Донецьку. А "Таврія" повністю провалила домашній матч з "Говерлою" - поразка 1:3.

Читайте також: "Зоря" зганьбила "Дніпро", "Волинь" розгромили в Запоріжжі, а "Арсенал" виграв у "Карпат"

Динамо - Севастополь 2:0
Голи
: Аруна, 14, Мбокані, 51

Вперше у новому сезоні «Динамо» вийшло одразу з 4-ма новачками літнього міжсезоння. Зіграності їм ще не вистачало, а перевагу у першому таймі принесли не вони, а фірмовий командний штурм на перших хвилинах. Вже у першій атаці Андрій Ярмоленко зблизька пробив у стійку, потім Д'ємерсі Мбокані познайомив Ігоря Литовку зі своїм ударом. А от зі спробою метрів з 30-ти Лукмана Аруни голкіпер гостей не впорався - 1:0. Через певний час вже кримчани володіли центром поля, а кияни побудували гру на контратаках, більшість з яких завершувались потраплянням у пастку штучного офсайду гостей. Хоча напруга час від часу поблизу воріт Максима Коваля виникала, справжню небезпеку створив хіба що удар Дениса Кожанова з кута штрафного майданчика. Саме крайні півзахисники (Кожанов та Саулюс Міколюнас) севастопольців були найбільш помітними, тоді як форварди до перерви перебували у затінку.

За дуже схожих обставин розпочалась друга 45-хвилинка. Зусилля динамівців швидко матеріалізувались у гол. Це вже кращий на сьогодні бомбардир змагань і головний претендент на це звання за підсумками сезону Мбокані самотужки протиснувся по центру крізь 3-х захисників та забив особистий 4-й м'яч в Україні. Надалі рахунок 2:0 не змінився, але події знову, як і 3 роки тому, дозволили стати помітною фігурою воротаря «Севастополя». Тоді Литовка парирував 2 пенальті, зараз обмежився надійною грою у рамці воріт. Варто віддати належне і гостям, які за першої-ліпшої нагоди примушували захист киян працювати на повну. Але досі нинішні підопічні Олега Кононова ще не знають відчуття голу у ворота «Динамо»: 3 матчі - 3 «сухі» поразки.

Шахтар - Чорноморець 1:0
Гол
: Коста, 72

Тільки тепер Роман Григорчук вдався до зміни основного складу, давши перепочити певним виконавцям, які зіграли по 5 матчів за короткий відрізок часу. Одночасно отримали нагоду зарекомендувати себе інші. «Шахтар» за таких обставин дещо здивував, адже у першому таймі суттєвої переваги не мав. Дуглас Коста пробив поруч з воротами, а Алекс Тейшейра змусив попрацювати Дмитра Безотосного. Інші моменти господарів завершувались без шансів на гол. В одеситів роль лідера на себе взяв Сіто Рієра, який завдав найбільше клопоту суперникам, а одного разу саме він дав можливість Андрію Пятову продемонструвати майстерність.

Намагались «моряки» здивувати суперникам початком другого тайму, коли по черзі троє виконавців намагались пробити Пятова. Найближчим до результативного удару був Рінар Валєєв, тоді як намагання Кирила Ковальчука та невтомного Рієри були меншим випробуванням для господарів. Згодом гра набула звичного малюнку, і «Чорноморець» зосередився в обороні. До бажаного турнірного балу гостям не вистачило 20-ти хвилин. Причому у пропущеному м'ячі винуваті всі гравці оборони, оскільки Дуглас Коста сам увірвався з флангу до штрафного майданчика і без гідної уваги до себе зумів влучити у дальній кут. У час, що залишився, двічі вболівальники «Чорноморця» сподівались на гол у відповідь. Валєєв пробив над поперечиною, а Олексій Антонов з Пабло Фонтанелло у чужому воротарському майданчику завадили один одному. Компенсований час завершився, заставши гостей в атаці.

Таврія - Говерла 1:3
Голи
: Фещук, 13 - Трухін, 2, 79, Балафас, 83

Помилився той, хто вважав матч аутсайдерів нецікавим. Саме цей статус підганяв гравців обох команд. І вже стартові чверть години призвели до обміну голами. Дмитро Трухін на підходах до штрафного майданчику господарів обіграв двох опонентів, просунувся до воріт та влучив низом у кут - 0:1. «Таврія» оговталась швидко і відповіла відмінною комбінацією «стінка», коли на завершальній стадії Максим Фещук у дотик замкнув передачу від Антона Шиндера. Потім суперники по черзі йшли в атаку. Але гольові нагоди виникали лише стараннями «Говерли». Їх цілком вистачило б на пару матчів, але рахунок до перерви не змінився. Даміен Ле Таллек з кількох метрів влучив у Даміра Кахрімана, Трухін був ще ближче до воріт, але м'яч пройшов поруч зі стійкою. Володимир Лисенко здалеку пробив у поперечину, а на добиванні голкіпер по-гандбольному завадив Ле Таллеку. Нарешті Сергій Назаренко виніс м'яч з лінії воріт, ліквідовуючи наслідки кутового.

Певний час після перерви сімферопольців вистачало на те, щоб уважно поводитись у захисті та вести комбінаційний наступ. «Таврія» навіть створила реальну нагоду вийти вперед. Рубен Гомес перехопив м'яч та організував для Сергія Назаренка побачення з Олександром Чуріловим. Страж воріт скоротив кут обстрілу, і удар прийшовся повз ціль. Далі ужгородці все наполегливіше напосідали на володіння Кахрімана. Двічі страж воріт ловив небезпечні удари, Лисенко не дотягнувся до м'яча, коли варто було просто підставити ногу, а ще вдруге поперечина зіграла за кримчан, коли пробивав Сотіріос Балафас. Та тиск закарпатців увінчався успіхом. Починання Мірко Райчевіча та Ле Таллека спокійно і без перешкод завершив Трухін - гольовий «дубль» півзахисника. А потім розіграш кутового дозволив гостям відірватись у рахунку. Віталій Буяльський навісив, а наполегливий Балафас виграв боротьбу у захисників - 1:3. Це була перша перемога і перші очки у сезоні для «Говерли», а «Таврія», відзначившись першим для себе голом, поки що тільки програє.

Використані матеріали УПЛ