Як стало відомо минулого тижня, в Ізраїлі розгорівся гучний скандал навколо поставок продукції українських фермерів. Виявилося, що яйця, які почали ввозити в країну восени, заражені сальмонелою, передають "Экономические известия" з посиланням на журналістське розслідування.
Як зазначається, кілька людей потрапили до лікарні, одна - померла. На даний момент Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю спільно з ізраїльською прокуратурою проводить розслідування, яким чином заражені яйця могли опинитися на прилавках магазинів.
За даними видання, в Україні також зростає кількість випадків захворювання на сальмонельоз - гострою кишковою інфекцією. Серед головних причин, які призводять до зараження сальмонельозом, - це недотримання гігієнічних правил при зберіганні і транспортування яєць, а також неправильно приготована їжа.
Так, пишуть "Экономические известия", купівля яєць, які зберігалися у вже неодноразово використовувалася упаковці, різко підвищує ризики отримати інфекцію, оскільки в такому випадку спрацьовує "накопичувальний ефект": від шкаралупи на лотках накопичуються бактерії сальмонели, що при кожному наступному використанні тари багаторазово збільшує ризик захворювання.
При цьому в Україні випадки багаторазового використання лотків для зберігання яєць досягають промислових масштабів: роздрібні мережі і дрібні птахофабрики в гонитві за економією йдуть на таку сумнівну практику і використовують лотки по кілька разів, щоб не витрачатися на покупку нових. Як і в ситуації в Ізраїлі, це згодом веде до зростання захворюваності сальмонельозом серед населення, а також кидає тінь на всіх надійних операторів українського ринку, що піклуються про свою репутацію і здоров'я споживачів, пише видання.
Крім цього, зазначається, що часто використана вже один раз упаковка перепродується недобросовісними компаніями. В ході журналістського розслідування виявилося, що одна з приватних компаній в Дніпропетровську спеціально заготовлює вживані лотки під виглядом макулатури для подальшого перепродажу нечистим на руку торговим мережам і дрібним птахофабрикам. На жаль, залучити її до відповідальності контролюючим органам поки не вдається, додали журналісти.
"Контролювати ситуацію повинна Санітарна епідеміологічна станція. Але через проведені в країні реформи, відомство вирішили ліквідувати, а її функції буде виконувати Держсанепідемслужба. Наприклад, у Харківській області усі територіальні відділення СЕС планувалося ліквідувати до кінця 2015 року. Як буде працювати нова структура - поки невідомо. Але саме від її жорстких вимог і буде залежати ситуація з поширенням кишкових інфекцій, кількість яких, ймовірно, буде зростати. У цій ситуації неприпустимість використання вживаних лотків, піддають ризику здоров'я споживачів, повинні усвідомити і самі виробники, і державні контролюючі органи. Необхідно постійно моніторити рівень захворюваності на сальмонельоз в країні", - йдеться в матеріалі ЗМІ.