ua en ru

Вчені назвали несподівані страви, які сприяють розвитку депресії

Вчені назвали несподівані страви, які сприяють розвитку депресії Фото: (pixabay.com)

Експерти вважають, що не тільки фастфуд може викликати проблеми з психічним здоров'ям

У всьому світі прийнято вважати фастфуд осередком усіх бід. Але вчені, які вивчали, зв'язок між тим, що ми їмо і тим, що ми відчуваємо, розповіли, які страви можуть негативно вплинути на психічне здоров'я людини. Доповідь опубліковано в журналі Molecular Psychiatry.

Група вчених з п'яти країн прийшла до висновку, що заїдати стрес фастфудом — як мінімум не логічно. Хоча б тому, що він лише сприяє розвитку депресії.

"Депресія, характеризується поганим настроєм, втратою інтересу або задоволення від життя, порушеннями сну і апетиту, сьогодні зачіпає понад 300 млн осіб по всьому світу і зустрічається у 7% жінок і 4% чоловіків... За даними ВООЗ, розлади, пов'язані з депресією чи фобіями, щорічно обходиться світовій економіці в $1 трлн через зниження продуктивності праці", — йдеться в доповіді.

Лікарі стверджують, що незважаючи на швидкий розвиток науки і медицини, таке захворювання, як депресія лікується в одному з трьох випадків. До всього цього, вилікуване захворювання у 50% випадків повертається.

Автори доповіді відібрали 41 дослідження, проведене в різних країнах. У цих дослідженнях проводився зв'язок між харчуванням людей і їх психологічним станом, зокрема симптомами депресії або клінічної депресією. Наприклад, ризик виникнення депресії у людей, які максимально дотримуються середземноморської дієти, становив 0,55%, а у людей, які не дотримують дієту і часто вживають в їжу продукти з високим вмістом жирів і цукру, ризик виникнення депресії оцінюється в 0,82%.

Заперечувати очевидну користь середземноморської дієти безглуздо, вважають вчені. З'ясувалося, що традиційний середземноморський тип живлення на 33% знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань і на 24% — розвиток онкології.

У доповіді наголошується, що неправильне харчування, і в першу чергу вживання того, що прийнято називати фаст-фудом, здатне негативно позначитися не тільки на шлунку, але і на мозку людини.

"Небезпечні "запальні" молекули можуть торкнутися розділів мозку, які відповідають за настрій", — зазначила провідний автор доповіді Камілла Лассаль.

Нагадаємо, що раніше ми публікували топ-12 найкорисніших осінніх продуктів.

До цього ми писали, що експерти розвінчали топ-12 популярних міфів про молоко.

Також повідомлялося, що українцям розповіли, як правильно заморожувати овочі і фрукти.

Відео: (video.rbc.ua)