ua en ru

Суп щодня? Українцям розповіли про користь і необхідність перших страв

Суп щодня? Українцям розповіли про користь і необхідність перших страв Фото: pixabay com Pexels

Супрун розвінчала міф про необхідність регулярного вживання супу

В Україні прийнято вважати, що суп – необхідна для організму рідка страва, без без якої раціон харчування дітей не можуть уявити. Однак виявилося, що необхідності вживати супи кожен день немає. Про це розповіла виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"Суп - смачна і корисна їжа, яка здавна полюбилася в багатьох країнах. Навіть настільки, що багато людей вважають, що обідати їм обов'язково, інакше не уникнути хвороб шлунка і взагалі - "як можна жити без супу?!" – зазначила Супрун.

Вона розповіла, що перші страви полюбилися людям давно. Супи були популярні в різні часи та в різних культурах, зокрема у в Європі і Азії.

"Зокрема тому, що це варіант страви з невеликої кількості продуктів. В Україні культура споживання супу і борщу міцно вкоренилася. Холодні зими і брак овочів найбільш ймовірно вплинули на те, що вони стали популярними стравами "на перше", - пояснила Супрун.

"Втім, їсти чи не їсти суп - питання більше смаку, ніж здоров'я", - зауважила в. о. міністра.

За її словами, навіть якщо людина взагалі відмовиться від супу, ніяких шкідливих наслідків не буде.

"Адже в країнах, де майже не їдять рідкі страви - показник гастроентерологічних захворювань не має істотних відмінностей від нашого", - зазначила в. о. міністра.

"Жодного наукового підтвердження, що їсти суп потрібно щодня, немає. Різноманітне збалансоване харчування і достатньо рідини протягом дня позбавляють нас потреби їсти суп або борщ", - додала Супрун.

При цьому вона повідомила, що люди, які наполягають на необхідності їсти перші страви, все ж таки мають рацію.

Суп щодня? Українцям розповіли про користь і необхідність перших страв

Фото: Суп (facebook.com/ulanasuprun)

Супрун назвала кілька причин, чому потрібно їсти суп:

- Забезпечення потреби у споживанні овочів.

В одній тарілці супу або борщу можна зібрати від 3-х до 6-ти видів зелених овочів, бобових, грибів і зелені. Британська служба здоров'я рекомендує їсти п'ять порцій овочів і фруктів (одна десь 80 г). Тарілка супу містить мінімум дві необхідні порції.

- Ідеальний варіант збереження поживних речовин.

В супі зберігаються корисні вітаміни чи мінерали. Жири, які є в супі, сприяють кращому засвоєнню рослинних пігментів каротиноїдів – це про-вітамін А, необхідний для здоров'я зору, шкіри та імунітету. А червоний борщ має кисле середовище, в якому вітаміни зберігаються краще.

- Суп або борщ - це рідина. А добре зволожена їжа краще перетравлюється.

Однак, щоб отримати максимальну користь від супу або борщу – ці страви необхідно правильно готувати. Суп повинен бути не дуже жирним, і готувати його слід без смаження овочів. Замість борошнистої заправки крем-супів краще використовувати сочевицю, що додасть корисного білка в страву і клітковину.

В ході приготування м'ясних бульйонів також варто дотримуватись певних правила. Перші кілька бульйонів після варіння м'яса слід зливати.

"Суп - це не ліки і не нудний атрибут здорового способу життя, який ми повинні споживати щодня. Це проста і зручна їжа, яка може мати велику користь для здоров'я", - написала в. о. міністра.

За словами Супрун, батькам не варто змушувати дітей кожен день їсти супи і борщі, якщо дитині це не подобається. А от дітям в. про. міністра рекомендує звернути увагу на користь супів і не засмучувати даремно батьків.

Суп щодня? Українцям розповіли про користь і необхідність перших страв

Суп щодня? Українцям розповіли про користь і необхідність перших страв

Скріншот поста (facebook.com/ulanasuprun)

Раніше Супрун розповіла про ефективність БАДів. Біологічно активні добавки можуть бути ефективними.

Нагадаємо, дієтолог озвучила список "продуктів-антидепресантів", які допоможуть врятуватися від осінньої хандри. І шоколад - один з них. Але їсти рекомендується тільки гіркий чорний шоколад, оптимальна кількість якого для дорослої людини - близько 25-30 грамів в день.

Так, рекомендується вживати морську рибу і волоські горіхи, які багаті жирними кислотами, та сприяє полегшенню почуття тривоги і депресії.

До речі, дієтолог розповіла про корисні властивості гарбуза. Фахівець стверджує, що гарбуз допомагає при гастриті, нормалізує обмін речовин, оздоровлює шлунок і жовчний міхур. Також дієтолог наголосила на користі насіння гарбуза, оскільки вони багаті цинком.

Топ-10 розвінчаних міфів від Уляни Супрун (відео: STYLER.rbc.ua)