Відмова від солодкого: експерти пояснили, чим небезпечні цукрозамінники
Підсолоджувачі потрібно приймати також у помірних дозах
Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла українцям, наскільки небезпечні цукрозамінники. Про це вона написала на сторінці Facebook.
Уляна Супрун розповіла, що для того, щоб вживати солодке і при цьому не шкодити здоров'ю, багато жителів планети використовують спеціальні цукрозамінники.
"Їсти щось солодке і без шкоди для здоров'я може виглядати як дуже заманлива ідея. Тому багато людей, які стежать за раціоном і споживанням цукру замінюють його на солодкі альтернативні варіанти - підсолоджувачі. В якості прикладу це - сахарин, сукралоза, ацесульфам і аспартам, що мають інтенсивний солодкий смак навіть у невеликих дозах або ж багатьом відома рослина стевія", - написала в. о. міністра.
Вона зазначила, що більшість досліджень показують, що цукрозамінники цілком безпечні для здоров'я і підходять для людей, у яких діагностовано діабет.
"Більшість авторитетних організацій запевняють, що підсолоджувачі цілком безпечні для здоров'я, адже вони передусім допомагають знизити рівень споживання калорій, контролювати рівень цукру, зберегти здорові зуби і зменшити ризики появи діабету, серцево-судинних хвороб і ожиріння. Втім, не всі обіцяють стовідсоткову гарантію користі. Асоціація серця і асоціація діабету (США) вказують, що підсолоджувачі можуть бути ефективними для контролю ваги, а також як альтернатива цукру для людей, які мають діабет. Адже при правильному споживанні підсолоджувачі допомагають контролювати рівень глюкози в крові", - повідомила Супрун.
Проте, вона стверджує, що існують дослідження, які показують, що не всі замінники цукру безпечні.
"Існують дослідження, які вказують, що наслідки вживання замінників цукру можуть бути не настільки безпечні. Навіть безкалорійні підсолоджувачі можуть провокувати "перепади" рівня інсуліну в крові і сприяти порушенню обміну речовин. Крім того, вживання підсолоджувачів може мати і зворотний ефект до зменшення кількості спожитих калорій - стимулювання апетиту, що може впливати на збільшення ваги. У той же час наукові докази досить обмежені стосовно ефективності споживання замінників у довгостроковій перспективі. По споживанню цукру варто стежити дуже уважно. Адже дослідження пов'язують його з високими ризиками появи серцево-судинних хвороб, ожиріння, карієсу, хвороб печінки і деяких видів раку", - попередила в. о. міністра.
Уляна Супрун повідомила, що ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру, особливо для тих, хто веде малорухливий спосіб життя.
"ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій. Для людей, які щодня витрачають в середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) - до 50 г на добу (10 чайних ложок)", - порекомендувала в. о. міністра.
А для тих, хто замінює цукор замінниками, Уляна Супрун дала рекомендацію за нормою вживання.
"За кількістю замінників цукру, то все залежить власне від замінника та продуктів, в яких вони містяться. Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (США) склали таблицю з денною нормою вживання підсолоджувачів. Наприклад, рекомендована кількість замінника аспартама в день - 50 мг на кілограм маси тіла, сахарину – 15", - написала Супрун повідомила, що повністю відмовитися від цукру важко, але реально.
"Повністю відмовитися від солодощів і цукру важко, проте реально. Адже існує безліч корисних і менш шкідливих альтернатив. Головне, розумно вживати солодке, адже найчастіше солодощі - це порожні калорії, які не мають живильної користі, хоча і приносять нам задоволення", - зазначила в. о. міністра.
Скріншот поста (facebook.com/ulanasuprun)
До речі, раніше ми повідомляли про те, що медики попередили про небезпеку зубної пасти.
А також ми писали про те, що лікарі почали лікувати апендицит безопераційним способом.
Відео: РБК-Україна