Експерти надали 12 "фактів" про молоко, які є неправдою
Є багато гіпотез, які неможливо однозначно підтвердити або спростувати через відсутність наукових досліджень. Тому фахівці і дієтологи спробували з'ясувати, як насправді йдуть справи і розповіли, де краще купувати молоко, чи викликає воно анемію у немовлят і якими властивостями володіє. Про це повідомляє Agravery.com.
Міф №1: Дітям не можна давати коров'яче молоко
Вживання коров'ячого молока дійсно може нашкодити дітям до 1 року. Невеликий вміст заліза в молоці може стати причиною залізодефіцитної анемії у малюка. Проте пізніше травний тракт дитини починає пристосовуватися до вживання молока. І важливо пам'ятати, що дітям до трьох років можна давати тільки ультрапастеризоване молоко.
Міф №2: Склянка молока задовольнить добову потребу людини в кальції
Насправді в склянці молока міститься близько 30% кальцію від добової потреби дорослої людини. Тобто, щоб задовольнити денну потребу, потрібно випити 3 склянки молока.
Міф №3: В супермаркеті продають розбавлене молоко
Базова жирність молока в Україні становить 3,4%. Тоді як на полицях магазинів можна побачити молоко з жирністю 1,5%, 2,5% і 3,2%. Для цього молоко з базовою жирністю розводять знежиреним молоком. Тоді в більшому обсязі частка жиру, відповідно, зменшується.
Міф №4: Чим довший строк придатності молока, тим більше в ньому консервантів
Заводське молоко завжди піддається термічній обробці - пастеризації, ультрапастеризації або стерилізації. При цьому практично всі хвороботворні бактерії гинуть, тоді як термостійкі молочнокислі залишаються. Тобто тривалий термін придатності забезпечується за рахунок термічної обробки.
Міф №5: Краще молоко - це парне молоко
Парне молоко краще за смаком і не піддається термічній обробці, тому в ньому зберігаються всі вітаміни. У парному молоці також присутні імунні білки - глобулін, казеїн та альбумін. Проте таке молоко слід випити протягом двох годин після доїння.
Міф №6: Краще купувати молоко на ринку, ніж у магазині
Це неправда. У домашньому господарстві корів, швидше за все, доїли руками, що збільшує ймовірність попадання у молоко патогенних бактерій. Тому його слід обов'язково прокип'ятити перед вживанням. Також в нього можуть потрапити залишки миючих засобів, якщо відра і пляшки недостатньо виполоскали. Є ймовірність, що молоко надоїли від хворої корови.
Міф №7: Молоко виводить з організму радіонукліди і токсини
Ніяких наукових підтверджень цьому немає. Молоко може укріпити захисні функції організму, але отруту "вивести" не може.
Міф №8: Молоко на ніч - запорука міцного сну
В молоці присутній триптофан - амінокислота, що входить до складу білків усіх відомих живих організмів. Препарати L-триптофану призначають при порушеннях сну. У молоці вміст цієї речовини складає 40 мг на 100 г, тому, можливо, молоко володіє легким снодійним ефектом.
Міф №9: Дорослим небажано пити молоко
У деяких з віком може розвиватися лактазна недостатність, тому людям, у яких вона є, рекомендують споживати молочні продукти в невеликій кількості протягом дня. А також вживання продукту буде корисно для запобігання ламкості кісток, належного функціонування нервової системи і згортанню крові.
Міф №10: Козяче молоко більш корисно, ніж коров'яче
У складі козячого молока більше білків, жирів, кальцію і вітаміну А. Воно легше засвоюється завдяки особливій структурі білка і меншого розміру жирових кульок. Однак його не можна вживати людям з лактазною недостатністю.
Міф №11: Сухе молоко - це хімія
Молоко на 83% складається з води. Інші 17% - це сухе речовина, яка містить жир, білок, лактозу, вітаміни і мікроелементи. Як і будь-яку рідину, молоко можна висушити. Спочатку його згущують, а потім висушують і отримують порошок. В Україні сухе молоко виробляють також із молока другого сорту.
Міф №12: Молоко і молочні продукти "для дітей" найбільш корисні
Продукція "для дітей" зазвичай безпечніше за звичайне молоко. Вона має збалансований склад поживних речовин, що відповідає потребам дітей відповідного віку. Тому некоректно стверджувати, що вона є корисною абсолютно для всіх.
Нагадаємо, що дієтолог розповіла, чому важливо їсти продукти зеленого кольору.
Ми писали, що дієтолог розповіла, чому важливо приділяти увагу етикеткам на продуктах.
А також про те, що українцям розповіли, як правильно заморожувати овочі і фрукти.
Відео: цікаві факти про їжу