Дієтолог розповіла, чому не треба рахувати калорії
За її словами, дієти з обмеженням кількості калорій ведуть до набору ваги у майбутньому
Відомий лікар-дієтолог Альбіна Комісарова регулярно ділиться зі своїми підписниками в Instagram корисною інформацією та порадами про харчування і схуднення. На цей раз вона вирішила розібратися, чи варто з метою скинути зайву вагу починати суворо рахувати калорії всього з'їденого.
На думку Коміссарової, цього робити не потрібно, оскільки може призвести до зворотного результату.
Скріншот поста (instagram.com/doctor_komissarova)
"Настав той день, який, сподіваюся, відповість на всі ваші питання відносно калорій, бжв і тд. Ми знаємо, щоб худнути, потрібно більше витрачати, ніж споживати. Однак тут виникають непорозуміння: я їм 500 калорій і потім ходжу 2 години на доріжці, а значить, я худну.
Енергетичні потреби організму складаються з:
-основного обміну речовин(забезпечення життєдіяльності: дихання, обмінні процеси і тд)
-фізичної активності
-енергії на перетравлення їжі.
Розрахувати свою добову калорійність сьогодні не проблема: інтернет переповнений формулами і калькуляторами. Проте цей розрахунок не ДУЖЕ точний, тому що:
- ми всі різні: співвідношення жирової і м'язової тканини не враховується
- у різні дні ми маємо різний рівень фізичної активності
- ми можемо захворіти, зрештою
Запам'ятайте, дієти на 800,1000 калорій - це шлях до уповільнення обміну речовин і набору ваги у майбутньому. Що стосується кількості бжв, ми знаємо, що білка повинно бути 10-20%, жирів 20-35%, вуглеводів 40-65% (The National Academy of Medicine)", - пише дієтолог.
Фото: pixabay.com
Вона назвала і інші причини негативного впливу цього методу, а також розповіла, як треба діяти.
"І начебто все просто, але що вийшло:
- постійний підрахунок і зважування продуктів призводить до низької прихильності пацієнтів
- зацикленість на калоріях, бжв, призводить до орторексії
- людина робить наголос не на якість, а на кількість продуктів, що в корені невірно
- і найважливіше для мене, НЕ ФОРМУЄ ПРАВИЛЬНУ ХАРЧОВУ ПОВЕДІНКУ, швидше формує обмежувальну
Ми повинні самі навчитися вибирати ті продукти, які:
- ми любимо
- хорошої якості і корисні для здоров'я
- є в доступності
Питання: А як же тоді рахувати порції? Відповідь на це питання давно придумали Європейські та Американські асоціації дієтологів:
з допомогою долоні/кулака/чашки/ложок, що дуже зручно
з допомогою поділу тарілки на 4 частини", - повідомила Альбіна
Фото: unsplash.com
Вона висловила надію, що більше і більше людей перестануть рахувати калорії в надії схуднути.
"Все просто! І ніякого підрахунку калорій і БЖВ, я давно відмовилася від цього підходу, і сподіваюся, що багато хто до цього прийдуть. Успішно це? ДУЖЕ! А найважливіше - це свобода від харчової залежності", - підсумувала Комісарова.
Нагадаємо, український дієтолог Світлана Фус поділилася списком овочів і продуктів, які повинні бути присутніми в оптимальній кількості в зимовому раціоні.
Крім того, відомий дієтолог Віктор Тутелян висловився про традиційний салат "Олів'є" на святковому столі.
Також напередодні свят дієтологи назвали алкоголь, який не зашкодить фігурі.
Відео: РБК-Україна