Кислі висівки на сніданок: дієтолог розповіла, як позбутися відчуття голоду
Щоб приборкати свій апетит, снідайте кожен день, пийте зелений чай без цукру й обов'язково висипайтеся
Людмила Денисенко, незалежний дієтолог, член Європейської асоціації з вивчення ожиріння розповіла "Сегодня" про сім способів приборкання голоду.
Спосіб 1: "Перекус" фізрозчином
Часто люди плутають відчуття голоду з спрагою. Для того, щоб вода довше затримувалася в організмі, можна додати до неї кілька крупинок солі. Протягом дня такого фізрозчину можна випити 8-10 склянок. Важливо, щоб загальний обсяг солі в такому напої не перевищував пів чайної ложки на добу. Не пийте залпом — зайву на цей момент воду організм просто виведе, а в цілому її дефіцит збережеться.
Спосіб 2: Зелений чай без цукру, по три чашки на день
Зелений чай треба пити тільки без цукру, при цьому тут потрібно чітко витримувати часові рамки між прийомами їжі. Цей напій дієтолог рекомендує вживати за півгодини до їди або через 2,5 години після. Антиоксиданти, які містяться в цьому напої, регулюють вміст в організмі гормону лептину, який тримає в узді непомірний апетит. При цьому чай повинен бути свіжозавареним. Інакше відбувається окислення антиоксидантів, і вони втрачають зазначені властивості.
Спосіб 3: Вранці — кислі висівки
Щоб очистити кишечник від "відходів", дієтолог рекомендує з'їдати 2-3 шматочка лимона (натщесерце з водою) і 1-2 ст. л. висівок через 15 хвилин після цього.
Спосіб 4: Розпочинайте день зі сніданку
Свій день потрібно починати зі сніданку, інакше голод буде накопичуватися.
Спосіб 5: Висипайтеся
Недостатню кількість годин сну людський організм часто намагається компенсувати за рахунок їжі. У результаті недосипу в клітинах організму порушується енергообмін у клітинах. Щоб привести его в порядок, мозок вимагає більшої кількості поживних речовин. Бажання поїсти підвищується й тому, що у людини, яка не виспалася, погіршується настрій, і підняти його може задоволення — їжа.
Спосіб 6: Солі не більше 1 чайної ложки
Апитити стимулює як звичайна сіль, так і її похідні у промислово-оброблених продуктах — глутамат натрію, бікарбонати натрію, йодиди натрію. Сумарна кількість солі у всіх продуктах за день не повинна бути більшою за 1 ч. л.
Спосіб 7: Їжте не частіше 3 разів на день
Дробове надходження в організм їжі сприяє формуванню інсулінорезистентності, а це підвищує апетит. Звірячим він залишається впродовж не тільки дня, але і ночі.
Раніше ми писали, чому важливо їсти продукти зеленого кольору. Зокрема, продукти зеленої дієти багаті поживними речовинами і добре засвоюються, багато з них містять тартронову кислоту, яка уповільнює процес ліпогенезу - тобто перетворення вуглеводів в жири. Крім цього, вони нормалізують гормональний баланс, підтримують здоров'я шкіри і печінки, а також покращують когнітивні функції і роботу головного мозку.
Рекомендуємо до перегляду:
Відео: РБК-Україна