Шкода або користь? Дієтолог розповіла, чи варто виключати молочні продукти
Експерт поділилася правилами правильного вживання молочки
Молоко — їжа не для дорослих. Частково це твердження можна вважати правдою, але насправді не все так сумно.
⠀
Навіть якщо ви вже вийшли з грудного віку, молочка може бути присутньою у вашому раціоні, якщо немає протипоказань, вважає лікар-дієтолог Наталія Самойленко.
⠀
Серед протипоказань - непереносимість (підтверджена результатами лабораторних досліджень) і порушення вуглеводного обміну (інсулінорезистентність, цукровий діабет 2 типу), виняток — пармезан.
⠀
З молочних продуктів ми можемо сміливо вживати:
⠀
- кефір, йогурт без солодких наповнювачів, ряжанка, айран
- сир нормальної жирності
- молоді сири (фета, моцарела, адигейський, сулугуні, бринза)
- козячий сир
- витримані сири, пармезан
⠀Ілюстративне фото (pexels.com)
Не рекомендую: плавлений сир, камамбер і брі, йогурти з солодким наповнювачем, солодкі сирки, знежирені молочні продукти.
⠀
3 правила вживання молочних продуктів:
⠀
1. 1 день — один молочний продукт. Якщо на сніданок був сир, то протягом дня кисломолочні продукти ми не повторюємо.
⠀
2. Не поєднуємо молочні продукти з солодким. Молочка — і так продукт з дуже високим інсуліновим індексом. Додаючи до них ще й варення, мед, фрукти, ми перетворюємо блюдо в інсулінову бомбу.
⠀
3. Через високий інсуліновий індекс молочні продукти краще вживати до 15:00.
⠀
Звертаємо увагу на розмір порції:
⠀
Денна порція для сиру — 100 г,
кисломолочний напій — 200-300 г,
тверді сири — 30-50 р.
Ілюстративне фото (pexels.com)
Не бійтеся молочних продуктів, але вживайте їх правильно!
Нагадаємо, дієтолог Тіана Фіалкова розповіла про особливості прийому харчових добавок і вітамінів.