Тушкованка з курки довгого зберігання: готуємо вдома швидко і просто
Тушкованку з курки, яка буде довго зберігатися, можна легко приготувати в домашніх умовах. Для цього окрім м'яса знадобляться українські овочі і трохи духмяних спецій.
Як це зробити, розповів Євген Клопотенко.
Інгредієнти:
- 2 кг курячого м'яса (гомілки, стегна)
- 1 середня ріпчаста цибуля
- 1 велика морква
- 100 г кореню селери
- 2 лаврові листи
- 5 горошин чорного перцю
- 3 горошини духмяного перцю
- 2 ст. л. солі
Фото: Так може виглядати наша тушкованка (klopotenko.com)
Покрокове приготування
У велику каструлю складіть 2 кг курячого м'яса. Залийте водою на 3 см вище, доведіть до кипіння. Першу воду злийте, а м'ясо старанно промийте та знову складіть у каструлю.
Додайте до каструлі очищену середню цибулю, надрізану ножем хрест-навхрест, та велику розрізану навпіл моркву. Якщо маєте запаси, то додайте очищений корінь селери, пастернаку чи петрушки. Додайте 2 лаврових листи, 5 горошин чорного та 3 горошини духмяного перцю.
Залийте м'ясо з овочами та спеціями холодною водою так, аби вона була на 3 см вище. Додайте 2 ст. л. солі, перемішайте та обов'язково спробуйте. Солі варто додати трохи з надлишком, аби з гарніром тушкованка смакувала краще. Доведіть до кипіння, а потім зменште вогонь до середнього. Варіть 40 хвилин, не накриваючи кришкою.
Дістаньте м'ясо курки з каструлі, дайте йому трохи охолонути та за допомогою ножа й виделки акуратно повиймайте з гомілок і стегон всі кістки, хрящі та шкірку. Витягніть з бульйону моркву, цибулю та коріння.
Усе м’ясо перекладіть знову до каструлі та варіть ще 20 хвилин на середньому вогні.
Підготуйте скляні банки для стерилізації розміром не більш ніж 300-400 мл. Вони компактні та при необхідності легко та зручно транспортуються. Поставте їх в духовку на деко та увімкніть розігріватися до 100 градусів. Коли банки стануть гарячими, вийміть. Стерилізація займе приблизно 20 хвилин. Паралельно металеві кришки до банок складіть у каструлю з окропом і кип’ятіть приблизно 10 хвилин.
Беріть стерилізовану банку та за допомогою половника набирайте в неї м'ясо та трішки бульйону. Спеції за бажанням - їх можна додати в банки, або ж ні. Одразу ретельно закручуйте банку кришкою, перевертайте на рушник, кришкою донизу - аналогічно, як ми це робимо, коли консервуємо сезонні овочі та фрукти.
На наступний день, коли банки охолонуть, поставте тушкованку в темне прохолодне місце - льох, підвал, холодильник чи комору. Термін придатності - до двох тижнів.
Раніше Євген Клопотенко також дав прості рецепти з макаронів.
Раніше ми писали, коли українці святкуватимуть Великдень.
Всі оперативні і тільки перевірені новини без російської пропаганди і фейків - в групах РБК-Україна в Telegram і Viber. Приєднуйся!
Перемога буде за нами! Слава Україні!