Топ-12 найбільш корисних осінніх продуктів
Вважається, що в гарбузі міститься багато калію, бета-каротину і 20% денної норми клітковини
Головний принцип здорового харчування — вживання сезонних продуктів. Природа дбає про свої творіння, саме тому вона дає тільки те, що потрібно в певний час року. Отримати максимальну кількість вітамінів і запастися ними на всю зиму можна, якщо вживати найкорисніші сезонні продукти. Про це пише Terra Woman.
Щоб восени не хворіти і радіти життю, необхідно всього лише додати в меню якомога більше корисних сезонних продуктів. Топ-10 найбільш корисних осінніх продуктів:
1. Яблука. Їсти цей фрукт потрібно саме зі шкіркою, оскільки саме в ній і зосереджена велика частина антиоксидантів, клітковини і флавоноїдів. А ще корисно розжовувати яблучне насіння - так ви збагатите організм йодом і залізом.
2. Брюссельська капуста. Цей сорт мініатюрного овоча містить добову порцію вітаміну Д, фолієву кислоту і залізо. Брюссельську капусту вживають для відновлення зору, зниження рівня холестерину, підвищення імунітету і поліпшення роботи ШКТ і головного мозку. При вагітності вона знижує ризик вроджених аномалій.
3. Пастернак. Цей коренеплід виступає хорошим джерелом калію і клітковини. Завдяки протиспазмалітичній дії, за допомогою рослини позбувалися від болів, викликаних коліками в нирках, печінці та шлунку. Пастернак служив засобом, що допомагає позбутися від каменів і відкладення солей, а також зміцнював імунітет.
4. Груші. В них міститься велика концентрація вітаміну С, клітковини, пектину і міді. Груша сприяє виведенню з організму важких металів і токсинів.
5. Бруква. Вона характерна високим вмістом клітковини і вітаміну С. Коренеплід є джерелом життєвих сил і здоров'я. Він позбавить від авітамінозу в зимовий і весняний період, а його харчові волокна допоможуть в боротьбі з дисбактеріозом і запором.
6. Цвітна капуста. Цвітна капуста зробить підтримку імунітету завдяки вмісту вітаміну С та інших фітонутрієнтів.
Фото: (pixabay.com)
7. Гарбуз. Цей овоч відрізняє від інших культур високий вміст калію, бета-каротину і порції клітковини в 20% рекомендованої добової норми. Гарбуз корисний при серцевих недугах, захворюваннях нирок і печінки, безсонні, геморої, атеросклерозі, простудних захворюваннях, подагрі, нервових розладах, проблемах із зором.
8. Ріпа. За змістом корисних речовин ріпа є прекрасним джерелом вітамінів A, K, C і фолієвої кислоти. Сік ріпи надає болезаспокійливу, заспокійливу і відхаркувальну дію, розчиняє камені в нирках, збуджує серцеву діяльність, сприятливо діє при захворюванні суглобів ревматичного та нетравматического походження.
9. Гранати. Гранатовий сік надзвичайно корисний для серця і судин. Це дійсно так: гранати містять у великій кількості вітамін С, фолієву кислоту і антиоксиданти.
Фото: (pixabay.com)
10. Фініки. Вчені вважають, що 10 фініків на день достатньо для забезпечення добової потреби людини в магнії, міді, сірки, половини потреби в залізі, чверті потреби в кальції.
11. Грейпфрут. Прославився грейпфрут як джерело лікопіну, вітаміну С (75% рекомендованої добової норми) і пектину, який допомагає знизити рівень холестерину.
12. Мандарини. Ці пізні осінні фрукти вважаються відмінним джерелом бета-каротину і вітаміну С. Цей фрукт знижує ризик ожиріння, захищає від діабету типу 2 та деяких хронічних захворювань, виводить залишки важких металів в організмі, покращує стан зубів, зміцнює кістки і відновлює тканини, дозволяє уникати поглинання холестерину кишечником і сприяє міцності кровоносних капілярів.
Фото: (pixabay.com)
Нагадаємо, що дієтолог назвала "ідеальний у всіх відношеннях" продукт.
До цього ми писали, що експерти розвінчали топ-12 популярних міфів про молоко.
Також повідомлялося, що українцям розповіли, як правильно заморожувати овочі і фрукти.
Відео: (video.rbc.ua)