Цукор та схуднення: дієтолог розвінчала популярні міфи
Експерт розповіла про особливості вживання солодкого в раціоні тих, що худнуть
Цукор - саме велике "але" в схудненні кожної жінки. Тема завжди актуальна, але встигла обрости міфами. Дієтолог Вікторія Кляуз, яка раніше розповіла, чим можна замінити шкідливу їжу, на своїй сторінці в Instagram вирішила розглянути найпопулярніші з них і розкрити, де правда, а де вигадка.
Топ міфи про цукор при схудненні:
⠀
Мозку потрібна "глюкозка"
Топове виправдання моїх пацієнтів, у яких на 3-4 день пп починається "цукрова ломка". Вірно, мозку потрібна глюкоза - постійно. Тому в клітинах є спеціальні рецептори, які "в будь-якому випадку" отримують свою порцію цукру - незалежно від того спите ви, "розумово працюєте" або нервуєте.
⠀
Треба прибирати не лише цукор, а й фрукти з молочкою
Магазинні цукри, які додані в їжу промисловим шляхом - завжди в надлишку і шкідливі. Фруктоза в яблуці або лактоза в склянці молока - не дуже вплине на ваше схуднення. Не забувайте, що природні цукри знаходяться в "компанії" мікроелементів, вітамінів і клітковини. Тому, виключивши фрукти і молочку, ви позбавляєте себе і корисностей.
⠀
Ілюстративне фото (pexels.com)
Прибрала цукор і все?
Вихідна помилка багатьох - зменшити основну порцію в два рази, щоб був десерт. Коли ж десерти виключаються, залишається голод і "я не наїлася, чогось не вистачає". Голод можна терпіти пару днів-тиждень, а потім буде зрив на той самий цукор. Тому не забувайте про білок і корисні жири.
Якщо їсти багато цукру - буде цукровий діабет
Не зовсім так. Надлишок цукру призводить до накопичення жиру, а зайва вага сприяє порушенню вуглеводного обміну і появі цукрового діабету. Але існує і ряд інших факторів.
⠀
Ілюстративне фото (pexels.com)
Замість цукру можна використовувати замінники
Можна, але замінивши один цукор на "інший", ви не позбавитеся від цукрової "залежності". Це самообман. А ось якщо поступово зменшувати кількість і в підсумку повністю прибрати цукор, то користі буде більше. Адже в такому випадку навіть на "угамування цукрової тяги" вам знадобиться набагато менше, ніж в часи, коли ви використовували цукрозамінники. Вашим рецепторам буде достатньо буквально невеликого шматочка солодощі.
⠀
Ілюстративне фото (pexels.com)
Замість цукру можна використовувати сироп агави, мелясу, патоку, кукурудзяний сироп, мед
Можна - але це той же цукор. Це далеко не "безкалорійні" продукти, у всьому повинна бути міра.
⠀
Якщо прибрати цукор - то можна схуднути
Починати потрібно з промислових цукрів, мінімізувати або виключити їх повністю. Часто тільки завдяки цьому можливо схуднути. Але іноді потрібен повний перегляд харчування і вихід на абсолютно інший раціон.
Раніше дієтолог Лора Філіппова розповіла про правильний режим дня та харчування у період карантину.