Дієтолог дала цінні поради новачкам
Готувати смачно і корисно, та ще й не витрачати багато часу біля плити – мрія будь-якої господині, що худне. Але що ж треба знати новачкам, які всерйоз вирішили не тільки урізноманітнити здорове меню, але зробити його вітамінним і збалансованим? Про це на сторінці в Instagram розповіла дієтолог Тетяна Лакуста.
Що головне потрібно знати про приготуванні їжі? Чотири складові смачних і корисних страв допоможуть зробити їх не тільки корисними, але й урізноманітнити смак.
⠀
Нутритивная цінність
⠀
Ми повинні розуміти не тільки те, як себе нагодувати, але й забезпечити організм максимумом цінних поживних речовин. Наприклад, сніданок з геркулесу з курагою і цукатами — це їжа дуже високою глікемічний навантаження, з великою кількістю вуглеводів і швидкої енергії.
⠀Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Але до цієї каші можна додати насіння льону, кунжуту (джерело кальцію, клітковини, жирних омега-кислот), ягоди (біофлавоноїди, пектин, вітамін С, рутин, магній), горіхи (магній, кальцій, рослинний білок, селен, калій). Це підвищить її цінність.
Швидкість приготування
⠀
Сучасний темп життя підштовхує до мінімальної залученості в процес готування. Довгі рецепти вимагають багаторазової обробки продуктів. Так відбувається, наприклад, з голубцями, пирогами з м'ясом, консервованими зимовими салатами. У процесі приготування вітаміни і мінерали губляться, харчові жири окислюються, що збіднює готову їжу.
⠀
Смакова гамма
⠀Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Відійшло в минуле уявлення про здорову їжу як нудну, без смаку, одноманітну. У сучасному харчуванні вітаються поєднання смаків, кольору і консистенції продуктів. Вони залучають різноманітні рецептори, викликають більший емоційний відгук від їжі.
⠀
Збалансованість
⠀
Кожний прийом їжі повинен бути наближений до тарілці збалансованого харчування. Поняття роздільного харчування і несумісних продуктів давно в минулому.
⠀
Які головні правила готування потрібно знати новачку?
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Нагадаємо, що раніше експерт по правильному харчуванню, нуриціолог Катя Медушкина, розповіла, який хліб вибирати тим, хто худне.
До слова, дієтолог Ольга Безугла озвучила раціон для мозкової активності.