Підвищить цінність і подарує різноманітність: дієтолог розкрила секрети правильного і смачного приготування їжі
Дієтолог дала цінні поради новачкам
Готувати смачно і корисно, та ще й не витрачати багато часу біля плити – мрія будь-якої господині, що худне. Але що ж треба знати новачкам, які всерйоз вирішили не тільки урізноманітнити здорове меню, але зробити його вітамінним і збалансованим? Про це на сторінці в Instagram розповіла дієтолог Тетяна Лакуста.
Що головне потрібно знати про приготуванні їжі? Чотири складові смачних і корисних страв допоможуть зробити їх не тільки корисними, але й урізноманітнити смак.
⠀
Нутритивная цінність
⠀
Ми повинні розуміти не тільки те, як себе нагодувати, але й забезпечити організм максимумом цінних поживних речовин. Наприклад, сніданок з геркулесу з курагою і цукатами — це їжа дуже високою глікемічний навантаження, з великою кількістю вуглеводів і швидкої енергії.
⠀Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Але до цієї каші можна додати насіння льону, кунжуту (джерело кальцію, клітковини, жирних омега-кислот), ягоди (біофлавоноїди, пектин, вітамін С, рутин, магній), горіхи (магній, кальцій, рослинний білок, селен, калій). Це підвищить її цінність.
Швидкість приготування
⠀
Сучасний темп життя підштовхує до мінімальної залученості в процес готування. Довгі рецепти вимагають багаторазової обробки продуктів. Так відбувається, наприклад, з голубцями, пирогами з м'ясом, консервованими зимовими салатами. У процесі приготування вітаміни і мінерали губляться, харчові жири окислюються, що збіднює готову їжу.
⠀
Смакова гамма
⠀Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Відійшло в минуле уявлення про здорову їжу як нудну, без смаку, одноманітну. У сучасному харчуванні вітаються поєднання смаків, кольору і консистенції продуктів. Вони залучають різноманітні рецептори, викликають більший емоційний відгук від їжі.
⠀
Збалансованість
⠀
Кожний прийом їжі повинен бути наближений до тарілці збалансованого харчування. Поняття роздільного харчування і несумісних продуктів давно в минулому.
⠀
Які головні правила готування потрібно знати новачку?
- харчова безпека — розморожувати продукти в холодильнику;
- для більш швидкого приготування м'яса і риби маринувати їх за пару годин або з вечора;
- замочувати крупи, бобові перед приготуванням — це прискорить приготування і знизить кількість антинутрієнтів;
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
- комбінувати різні рослинні і тваринні масла — так склад жирних кислот у страві буде багатшим;
- зберігати рослинне масло в холодильнику або темному шафі з закрученою кришкою, щоб захистити від окислення;
- ознайомитися з поняттям "точка димлення масла" і готувати на маслах з хорошою термостійкістю: оливковій, топленому, олії авокадо.
Нагадаємо, що раніше експерт по правильному харчуванню, нуриціолог Катя Медушкина, розповіла, який хліб вибирати тим, хто худне.
До слова, дієтолог Ольга Безугла озвучила раціон для мозкової активності.