Користь чи маркетинг? Дієтолог розвіяла міфи про популярні диво-продукти та їх аналоги
![Користь чи маркетинг? Дієтолог розвіяла міфи про популярні диво-продукти та їх аналоги](https://www.rbc.ua/static/img/i/m/imgonline_com_ua_resize_2ymvo7esws2_650x410.jpg)
Дієтолог розкрила правду про модних популярних продуктах
Дуже модно вживати продукти з екзотичними назвами, як ягоди Годжі, чи насіння Чіа, чи Гімалайська сіль і цукри різні кокосові і очеретяні, але чи варто витрачати гроші на ці розрекламовані диво-продукти або це всього лише маркетинговий хід? На це питання в Instagram відповіла дієтолог Тетяна Дік.
Цукор
Ілюстративне фото (instagram.com/tatyanadik)
Кокосовий, тростинний - корисні, а білий - страшне зло. Пояснюється тим, що у того ж кокосового глікемічний індекс менше і вітамінів більше. Менший ГІ не звільняє вас від кількості калорій, і різниці особливо не буде, якщо ви заміните один на інший цукор.
⠀
Сіль
Ілюстративне фото (instagram.com/tatyanadik)
Рожева, чорна та ін., така сіль корисніше. Ну так, хоч до рани прикладай. Ви серйозно? А скільки ви зібралися солі з'їсти, щоб покрити добову потребу у вітамінах/мінералах? Справи йдуть так само, як і з цукром. Набирати якісь вітаміни з цукру і солі - затія ну дуже дурна.
⠀
Крохмаль
Ілюстративне фото (instagram.com/tatyanadik)
Тут як завжди. Картопля - зло, так як в ній крохмаль, а кукурудза - добре, але в ній теж крохмаль?
⠀
Що таке крохмаль? Це полісахарид, що побудований із залишків глюкози і його біологічна функція полягає в тому, що він запасає глюкозу для рослини, щоб використовувати для його зростання. І в організмі людини крохмаль, як і будь-який інший вуглевод перетворюється в глюкозу. А ось відмінностей між ними практично немає. Так, у них трохи різну хімічну будову, але на нас це ніяк не впливає. Різниця лише в поведінці, в тій же швидкості набухання, що грає роль в приготуванні тих чи інших страв.
⠀
Наприклад: якщо вам потрібен густий кисіль, в якому буде ложка стояти, то використовуйте картопляний крохмаль, а ось кукурудзяний краще використовувати в пудингах або бісквіт. Так само картопляний крохмаль можна використовувати для соусів і глазурі, так як він щільніше обволікає. Але за якостями "користь/шкоду" різниці немає.
Нагадаємо, що раніше дієтолог Єва Шишова розповіла, звідки береться в'ялість шкіри при схудненні і як з нею боротися.
До речі, дієтолог Тіана Фіалкова назвала корисні продукти, які варто включити в осінній раціон.