Харчування на карантині: які продукти зроблять вас стійкішими до вірусів
Експерт розповіла, як зміцнити імунітет і зробити організм стійкішим до хвороб
Поки ви сидите вдома на карантині, у всіх нарешті з'явиться час подбати про себе: вчасно харчуватися, а не бігати із зустрічі на зустріч, їсти здорові домашні страви, а не їжу з доставок, поповнити запаси вітамінів в організмі, вживаючи правильні продукти. Зараз в період підвищеного ризику підхопити вірусне захворювання, необхідно стежити за надходженням вітамінів в достатній кількості. Дієтолог Наталія Самойленко, яка раніше розповіла, як не поправитися під час посту, на своїй сторінці в Instagram розповіла, які продукти зроблять вас більш стійкими до вірусних захворювань.
Експерт рекомендує по максимуму включити їх в раціон, щоб заповнити нестачу вітамінів і зміцнити імунітет.
Продукти, багаті Вітаміном D.
За даними статистики близько 50% населення Землі мають недолік «гормону сонця», а при недостатній інсоляції важливо збільшити його вживання з їжею, вживаючи:⠀
- Жирні сорти риби: лосось дикого вилову, сардини, тунець, оселедець;
- Масло печінки тріски. у 1 ч. л. - 58% добової дози;
- Яєчний жовток. Важливо щоб кури були вільного вигулу або харчувалися кормом, збагаченим додатково вітаміном D.
- Лісові гриби, які зростали в умовах сонячної активності. Такі гриби, як печериці, які можуть рости в напівтемних і напівпідвальних приміщеннях містять мізерну кількість вітаміну.
Ілюстративне фото (unsplash.com)
Вітамін А містять:
- Печінка (у 100 г яловичої печінки - 1049% добової потреби, 1 ч. л. риб'ячого жиру - 150%);
- ⠀Морква (в 100 г - 95% добової потреби);
- ⠀Капуста кале (76% на 100 г), шпинат (52%), салат латук;
- ⠀Жирні сорти риби, чемпіони: королівська макрель, лосось;
- ⠀Сири, вершкове масло.
Ілюстративне фото (unsplash.com)
Вітамін Е
Вітамін Е досить поширений в продуктах живлення, але може бути порушено його всмоктування, що викличе дефіцит. Найбільше його в продуктах:
- Масло зародків пшениці (1 чайна ложка - 135%);
- Масло волоського горіха (1 чайна ложка - 43%);
- Мигдальне масло (1 чайна ложка - 36%);
- Мигдаль, волоський горіх, кедровий горіх, бразильський горіх, фісташки, насіння;
- Жирні сорти риби (лосось, форель);
- Ікра риби (100 г - 47%).
⠀
Вітаміни С, В6, цинк і селен
Ілюстративне фото (instagram.com/samoylenko_diet)
Нагадаємо, що дієтолог Альбіна Комісарова розповіла, як харчуватися тим, котрі худнуть, і відповіла на часті питання про продукти харчування для стрункості.