Експерт розповіла, чому краще віддати перевагу в літню спеку
Літня спека вже дає про себе знати, тому варто заздалегідь продумати правильний раціон на цей період, адже від цього безпосередньо залежить самопочуття в спеку. Задуха негативно впливає на багато процесів в організмі, тому треба знати, як цей вплив мінімізувати, переконана дієтолог Алла Манайкина. В Instagram вона дала поради щодо харчування та вживання рідини в літній період.
Експерт нагадує, що перша реакція організму на спеку — активне потовиділення. Якщо зазвичай організм людини випаровує 2 – 2,5 л вологи в добу, то в жарку погоду і при неабияких фізичних навантаженнях втрата рідини може доходити до 4-х літрів!
Через рясноге потовиділення організм зневоднюється, а електролітний баланс крові - порушується, що призводить до погіршення живлення м'язових клітин і зниження працездатності.
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Відчуття спраги, сухість у роті, сухі, іноді потріскані губи, запаморочення, втома, головний біль, дратівливість – все це симптоми зневоднення. В першу чергу на зневоднення реагує мозок – самий "рідкий" орган, що містить 75% води (сіра речовина – 84%). Погіршуються реакції і увагу, важко дається вирішення навіть найпростіших завдань. Жага далеко не єдиний і не самий ранній симптом. Якщо ви відчули спрагу, то вже трохи зневоднені.
Для профілактики зневоднення вживати рідину краще ще до того, як у роті пересохло. Що пити?
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Вибирайте просту воду, воду з лимоном і м'ятою, різноманітні натуральні лимонади, зелений чай, компоти зі свіжих ягід і фруктів.
Скоротіть споживання фруктових соків, алкогольних і газованих напоїв, адже вони стимулюють спрагу ще більше.
Пийте напої кімнатної температури або навіть трохи підігріті, а не холодні.
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Не забувайте про кисломолочні продукти, такі як йогурт і кефір. Вони чудово охолоджують і втамовують спрагу.
Не варто обходит увагою і про правильно складений раціон. Саме літо і достаток свіжих овочів, фруктів, ягід і зелені підказує меню в спеку. Чим більше останніх буде у вашому раціоні, а не звичних солодощів і жирних страв, тим легше перенести спекотну пору року.
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Постарайтеся виключити солону їжу, так як вона затримує рідину в організмі, що призводить до набряклості.
Харчуйтеся переважно свіжоприготованими стравами, тому що в спеку продукти псуються швидше і ризик інфекцій зростає.
Самим ситним прийомом їжі нехай буде сніданок, коли ще не так жарко і температура найнижча. Так ви наберетеся енергії від повноцінного сніданку і протягом дня зможете перекусити легкими стравами, салатами і сезонними фруктами.
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
На обід відмінно підійде суп, овочевий салат, риба або птах. На вечерю віддавайте перевагу знову-таки великій порції салату, при цьому не скупіться на всілякі види овочів і зелені. Такий салат заправте оливковою або будь-якою іншою не рафінованою олією з лимонним соком, а ось сметанних і майонезних соусів краще уникати.
Нагадаємо, що дієтолог Катерина Павлова розповіла, як перейти на 3-х разове харчування протягом дня і відмовитися від перекусів.
Раніше дієтолог Інна озвучила правила вживати полуниці для схуднення.