Їжа для роздумів: розумний спосіб поліпшити здоров'я мозку
Головне - пити достатню кількість води, тому що мозок на 80% складається з рідини
Не всі інтуїтивно розуміють, що продукти, які ми їмо формують наші думки, дії, емоції і поведінку. Коли ми пригнічені, ми їмо шоколад; коли стомлені - п'ємо каву. Ми всі використовуємо їжу, щоб змінити наш настрій і поліпшити розумову активність. Вчені знайшли топ-5 продуктів для поліпшення роботи мозку, пише The Guardian.
Вчені відзначають, що більшість дієт зосереджені на тому, як ми виглядаємо, а не на тому, як ми думаємо. Це частково пов'язано з захопленням західного суспільства зовнішнім виглядом і пристрастю медицини до ліків і хірургії. Насправді, сучасна медицина часто ігнорує способи, якими наша дієта допомагає формувати когнітивне здоров'я.
Співробітники дослідницького університету стверджують, що такі елементи, як натрій, калій, магній і цукор, визначають відновлення або відмирання клітин мозку. Простіше кажучи, людський мозок складається з їжі. У конкретному плані це означає, що все, що ви їсте буде частиною того, що ви будете думати. У довгостроковій перспективі це зачіпає кожного з нас, тому що їжа впливає не тільки на наш настрій і думки, але і на те, як ми старіємо.
Заступник директора клініки профілактики хвороби Альцгеймера в медичному коледжі Вайля Корнелла у Нью-Йорку протягом останніх 15 років проводив довгострокові дослідження, щоб продемонструвати, як харчова дієта запобігає, затримує або призводить до захворювань, таких як хвороба Альцгеймера. Гарна новина полягає в тому, що вчені дізналися, як поліпшити стан мозку за допомогою правильних продуктів.
Дослідники також відзначили, що чим більше оброблених, вакуумованих і очищених продуктів ви споживаєте на регулярній основі, тим вище ризик когнітивних захворювань.
Також вчені склали список топ-5 продуктів, які допоможуть покращити когнітивну функцію мозку:
- Жирні сорти риби (лосось, макрель, блакитна риба, сардини, анчоуси) містять суміш поживних речовин, які ідеально підходять для головного мозку, в тому числі омега-3 жирні кислоти, холін (вітамін B конструює пам'ять), вітаміни В6 і В12 (необхідні для підтримки нервової системи), мінерали, такі як залізо і магній (необхідні для здоров'я крові і тканин) і високу кількість білка. Дослідження показують, що споживання риби хоча б 1 раз на тиждень на 70% знижує ризик хвороби Альцгеймера в похилому віці. Для тих, хто не їсть морепродукти, альтернативними джерелами omega-3 вважаються насіння льону, оливкова олія, мигдалини і авокадо.
- Зелень і листові овочі (шпинат, швейцарський мангольд, листова капуста і зелень) та овочі сімейства хрестоцвітих (броколі, цвітна капуста, капуста) повні вітамінів, мінералів і клітковини, які мають важливе значення для здоров'я нервової системи. Великомасштабні дослідження показують, що люди, які споживають одну або дві порції цих овочів кожен день, мають менше проблем з пам'яттю, ніж люди, які рідко їдять зелень. Якщо їсти салат кожен день, ваш мозок стане на 11 років молодшим.
- Ягоди (особливо ожина, чорниця, полуниця, малина, темна вишня, ягоди годжі, шовковиця) вміщують велику кількість антиоксидантів, які допомагають зберегти пам'ять. Вони також є відмінним джерелом клітковини і глюкози, основним джерелом енергії для мозку. Вони солодкі, але мають низький глікемічний індекс, тому допомагають регулювати рівень цукру.
- Рослинні олії, особливо оливкове і льняне масло. Вони мають антивікові поживні речовини, такі як Омега-3 і вітамін Е. Оливкова олія також багата мононенасиченими жирами, корисними для серця. А те, що добре для серця, добре для мозку.
- Складні вуглеводи, що містяться в цільних зернах, бобових і солодкій картоплі, насичують допоміжними поживними речовинами, від білків до вітамінів групи В, антиоксидантів і мінералів. Вони також є гарним джерелом глюкози в поєднанні з високим вмістом клітковини для стабілізації рівня цукру в крові. Чим більше клітковини, тим менше діє їжа на рівень інсуліну. В результаті, ці продукти прискорюють ваш метаболізм, підтримують здорове травлення і зміцнюють імунну систему.
Крім того, вчені завжди рекомендують пити воду в якості основного джерела рідини. Більше 80% змісту мозку — це вода. Мозок настільки чутливий до зневоднення, що навіть мінімальна втрата води може викликати такі симптоми, як туманність в мозку, втома, запаморочення, сплутаність свідомості.
Нагадаємо, що дієтолог розповіла, як вберегти своє здоров'я.
Ми писали, що відома українська дієтолог Оксана Скиталінська назвала топ-5 продуктів для ефективної роботи мозку.
Також LITE писав: Профілактика старіння, гормональний баланс і детоксикація: топ-8 правил від дієтолога.
Відео: (video.rbc.ua)