Як визначити оптимальну порцію і що краще їсти на сніданок: вичерпна відповідь дієтолога
Дієтолог розповіла, з чого краще починати день
Багато з тих, хто худне задаються питанням, яку порцію вважати оптимальною і скільки можна з'їсти за один присід? Дієтолог Ольга Усенко на сторінці в instagram розповіла, якою повинна бути прийнятна порція і як розподілити продукти протягом дня.
Порція буде залежати від індивідуальних особливостей:
1. Загальна КБЖУ — чим більше вага, тим більше КБЖУ і тим більше порція одного прийому їжі.
2. Індивідуальні відчуття протягом дня — хтось любить більш щільний сніданок, а хтось - щільний обід, можна розставляти продукти і їх кількість протягом дня, спираючись на свої відчуття і смаки. Сніданок може бути 200 гр, а обід - 400, якщо це не викликає комфортні відчуття.
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
3. Кількість прийомів їжі — якщо комфортно їсти 3 рази, то порція буде більш об'ємна, КБЖУ залишається однаковим, що 3 рази, що 5.
4. Порція може залежати від гормональних нюансів і особливостей, тут в цьому випадку в бій вступає лептин і допомагає нам регулювати споживання їжі.
⠀
Це якщо не заглиблюватися в індивідуальний підхід, а розбиратися взагалі, яка порція оптимальна, то експерт вважає, що це 400 гр (включаючи овочі). Тому варто орієнтуватися на цифру від 300 до 400 гр.
⠀Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Також дієтолог назвала список оптимальних продуктів для ідеального початку дня. Любити певні сніданки - не зовсім правильна тактика при виборі першого прийому їжі за день.
Сніданок повинен бути функціональний і закривати мету. А ось цілі у всіх можуть бути кардинально різні:
- хтось хоче на сніданок дозволити собі щось смачненьке
- хтось хоче запустити організм з допомогою сніданку максимально
- хто хоче схуднути швидше
- хтось хоче, щоб було смачно
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Але найкращі інгредієнти для сніданку, по суті, найпростіші:
- яйця
- сир
- твердий сир
- фрукти
- овочі
- насіння/горіхи
- сьомга/тунець
А далі вже можна додавати і лаваш, і хліб, і кашу. Але! Перший "укус", коли ви сіли за стіл, завжди повинен починатися з чогось білкового. Вживайте першим ділом завжди білки: сир, яйце, твердий сир, сирник.
Нагадаємо, що раніше дієтолог Лора Філіппова розповіла про безумовну користь гарбуза.
До речі, дієтолог Ольга Безугла розповіла про трендову сиртуинову дієту.