Смачне меню на Різдво із традиційними та сучасними стравами
Святкування Різдва починається зі Святвечора 6 січня, коли на стіл ставлять тільки пісні частування, а вже 7 січня дозволяється готувати страви з усіх продуктів. Що приготувати на Різдво 2019, українські традиційні і сучасні рецепти різдвяних страв - в добірці РБК-Lite.
Святкову вечерю на Святвечір починають із куті. Це головне блюдо різдвяного столу українські господині готують з крупи і сухофруктів. Традиційний рецепт куті потребує:
Пшеницю замочити у воді не менше, ніж на 2 години (краще на ніч). Перед приготуванням воду злити, залити нову і варити на повільному вогні 40 хвилин.
Мак залити водою, довести до кипіння і також варити протягом 40 хвилин. Готовий мак віджати від рідини і подрібнити у блендері або в м'ясорубці.
Ізюм залити гарячою водою і залишити на півгодини. Горіхи обсмажити на сухій сковороді і подрібнити.
Коли всі інгредієнти будуть готові, додати мед і перемішати кутю.
Узвар готують із суміші сухофруктів (чорносливу, яблук, груш, вишень і слив). Варто відзначити, що узвару необхідний час для того, щоб добре настоятися. Смак узвару, звареного за добу до торжества, набагато більш насичений, ніж у свіжого напою.
Склад інгредієнтів:
Сухофрукти слід промити і викласти в каструлю. Додати цукор і чорнослив. Залити 1,5 л води і поставити каструлю на вогонь. Варити 30 хвилин, після того, як суміш закипить. Потім зняти з плити, додати мед, накрити кришкою і дати настоятися.
Українські вареники - легендарне блюдо. Їх прийнято готувати на пісну вечерю Святвечора, а ось 7 січня до пишних вареників вже можна додати і шкварки.
Пісний варіант страви:
Блюдо з риби можна поставити на святковий стіл як у Святвечір, так і на Різдво Христове. Рецепт такого блюда досить простий. Необхідно помити і почистити рибну тушку (хек, скумбрія, горбуша, форель, сьомга), розділити на порційні шматочки або запікати повністю. Натерти рибу улюбленими спеціями, посолити і відправити готуватися в духовій шафі на 30-40 хвилин при 180 градусах.
Також можна попередньо замаринувати рибу. Для маринаду необхідно взяти 80 мл соєвого соусу, чайну ложку меду, чайну ложку приправи "Прованські трави", столову ложку лимонного соку. Залити очищену рибу маринадом і залишити в холодильнику на 2 години, після чого запекти в протягом 25 хвилин.
Багато людей не уявляють зимових свят без цього салату. Пропонуємо оригінальний варіант "Олів'є" на Різдво без м'яса, але від цього не менш ситний.
Складові:
Відео: Рецепт "Олів'є" з сьомгою (instagram.com/eda_bez_tryda)
Овочі та яйця відварити, нарізати дрібними кубиками. Також кубиками нарізати скумбрію і огірки. Всі інгредієнти змішати і заправити майонезом.
Кекс із сухофруктами на Різдво готують у багатьох європейських країнах. Його просочують протягом декількох тижнів, і до свята кекс набуває незабутнього смаку і аромату. Приготувати різдвяний штоллен можна і за спрощеним рецептом.
Необхідні продукти:
До речі, раніше публікували рецепт різдвяного десерту - французький пряний клафути з вишнею.
Також рекомендуємо приготувати на свято салат з лососем, авокадо і апельсинами.
Відео: РБК-Україна