Як менше їсти і насичуватися: дієтолог поділилася секретами
Експерт дала ефективні поради, які допоможуть вам зменшити порції їжі
Проблема переїдання і, як результат, зайвої ваги, знайома багатьом дівчатам. Проте зменшити порції буває не так-то просто! Дієтолог Крістіна Шереметьєва, яка раніше розповіла, як впоратися з вечірнім апетитом, поділилася на своїй сторінці в Instagram ефективними секретами, які допоможуть вам почати менше їсти.
Щоб не переїдати, нам потрібно навчити свій організм відчувати ситість. Для цього ми:
⠀
1. Підвищуємо серотонін.
На серотонін реагує понад 40 млн клітин, що відповідають за величезну кількість важливих функцій. Велика частина серотоніну синтезується в кишечнику, тому після їжі ми відчуваємо почуття глибокого задоволення і спокій. (Це, до речі, одна з причин заїдання стресів). Чим раніше виділиться в кров серотонін, тим раніше ми відчуємо ситість.
⠀
Для синтезу серотоніну необхідна амінокислота триптофан, яка є в:
- М'ясі птиці
- Жирній рибі
- Яблуках, бананах, персиках
- Твердих сирах
- Фасоле, турецькому горосі
- Горіхах, батате, листових овочах
- Чорному шоколаді
Але ми виключаємо кондитерку, жирну їжу, газовані води, вони теж по-своєму стимулюють мозок для отримання задоволення, але ведуть до зайвої ваги
Ілюстративне фото (pexels.com)
⠀
2. Задіюємо смакові рецептори
Ці рецептори є на язиці та у верхній частині шлунка. Чим більше рецепторів задіяно під час їжі і чим довше вони зберігають свою активність, тим швидше мозок отримує сигнал про насичення.
Для того, щоб їсти і худнути, їжу треба їсти усвідомлено і повільно, щоб встигли спрацювати рецептори. Ми повинні відчути все різноманіття смаків. Домогтися усвідомлення в харчуванні можна з допомогою психологічних технік. А ось смакову різноманітність ви отримаєте, комбінуючи 2-3 різних продукту в один прийом їжі.
⠀
Ілюстративне фото (pexels.com)
3. Задіємо рецептори шлунка
Під час їжі шлунок розтягується, і на це реагують рецептори розтягнення у верхній частині шлунка на внутрішній стінці. Вони передають сигнал про насичення в головний мозок.
⠀
Коли ми їмо повільно і усвідомлено, їжа проходить через шлунок повільно, і активізує ці рецептори.
⠀
Але чим швидше ми їмо, тим їжа швидше пролітає в нижню частину шлунка, не встигаючи впливати на рецептори. Підсумок ми їмо багато, переїдаємо, шлунок розтягується, а відчуття ситості із-за незадіяних рецепторів не приходить. В особливо запущених випадках людям на шлунок ставлять бандаж, щоб їжа змогла впливати на рецептори у верхній частині шлунка і головний мозок отримував сигнал про насичення.
Раніше нутриціолог Ганна Нікольська познайомила з головними правилами складання грамотного і здорового раціону.