Локальність і сезонність: які овочі слід включити в осінній раціон
Експерт розповіла, які продукти будуть відмінним джерелом вітамінів і нутрієнтів восени
Багато дієтологів відзначають, що головний принцип побудови осіннього раціону - це локальність і сезонність. Це прекрасний час для того, щоб додати в своє меню сезонні овочі, з яких можна робити здорові, смачні і ситні салати та не тільки.
Дієтолог Анна Гарнець запропонувала на своїй сторінці в Instagram список з овочів для осені і розповіла, з чим їх краще поєднувати.
⠀
КОРЕНЕПЛОДИ
Ми їмо їх охолоджені або сирі.
БУРЯК
- Запікати або варити до стану "аль денте".
- Їсти сирим з додаванням масла або білого сиру
- Можна приготувати буряковий квас
⠀
МОРКВА
- Також чудово запікається з травами
- Можна робити улюблену моркву по-корейськи» з коріандром
- В салати зручно додавати тонкі слайси, нарізані ножем для чищення овочів
- Обов'язково до моркви додавайте трохи жирів. Це може бути не тільки масло, відмінно поєднуються насіння кунжуту.
⠀
Ілюстративне фото (pexels.com)
КАРТОПЛЯ
- Знімаю порчу і дозволяю їсти в цілісному вигляді
- В салаті може дати хороше насичення, але рекомендую попередньо замаринувати в часнику з травами, попередньо відварити
⠀
ГАРБУЗ
Король осіннього столу
- Запікати
- Варити крем суп
- Робити десерти
- Їсти в сирому вигляді
- В салаті добре поєднується з солоними білими сирами в запеченому вигляді
- Може стати пряним чи солодким на ваш смак.
⠀
Ілюстративне фото (pexels.com)
КОРІНЬ СЕЛЕРИ
Недооцінений, а даремно. Його можна їсти сирим, якщо у вас немає проблем з травленням
Я рекомендую з нього 2 страви:
- Пюре. Відварена селера з вершками, збита блендером, нітрохи не гірше картопляного пюре.
- Запечені часточки з оливковою олією, часником і травами добре підійдуть для гарніру або як доповнення в салат.
⠀
КАПУСТА
- Брокколі
- Кольорова
- Білокачанна і ще мінімум 5 її різновидів, які представлені в магазинах
Як вживати:
- Сирий салат треба ретельно жувати
- Можна робити крем-суп або тушкувати у власному соку
- Маринувати в спеціях і оцті бальзамік, щоб додати в салат
- Навчіться ферментувати або робити швидку закваску і ваше травлення скаже вам «дякую»
⠀Ілюстративне фото (pexels.com)
Пам'ятайте, що кінець літа зовсім не привід скоротити кількість овочів і зелені в раціоні. Треба просто перебудуватися.
Нагадаємо, що раніше дієтолог Ольга Безугла розповіла про цінні джерела життєво важливих жирних кислот Омега-3,6 і 9.
До речі, дієтолог Наталія Самойленко озвучила топ-5 грубих помилок тих, що худнуть.