Кутя на Різдво: найпопулярніші рецепти
Кутю на Різдво традиційно готують із пшениці та сухофруктів, але є й оригінальні рецепти цієї страви
Кутя на Різдво 2019 за старовинним рецептом, а також смачні і незвичайні варіанти головного різдвяного частування - в добірці РБК-Lite.
Кутя з пшениці на Різдво
З куті починається святкова вечеря на Святвечір. В оригінальному рецепті для приготування страви використовується пшениця, мак, сухофрукти і мед. Пропорції інгредієнтів на 2 порції куті:
- пшениця - 200 г;
- родзинки - 40 г;
- курага - 20 г;
- фундук - 10 г;
- волоські горіхи -15 г;
- мак - 10 г;
- мед - 10 г;
Фото: Кутя з пшениці на Різдво (instagram.com/vkusno360)
Крупу відварити до готовності (попередньо замочити на ніч і готувати близько 40 хвилин в киплячій воді). Мак, родзинки і курагу замочити в гарячій воді. Горіхи можна підсмажити на сухій сковороді і дрібно нарізати. У готову кашу додати всі інгредієнти, мед, перемішати і прикрасити за бажанням.
Різдвяна кутя в мультиварці: простий і швидкий рецепт
В мультиварці будь-яка каша вариться швидше і має більш насичений смак. Для приготування куті в мультиварці пшеницю замочувати не потрібно. Склад продуктів:
- пшениця - 1 стакан;
- родзинки - 100 г;
- мак - 3 ст. л.;
- волоські горіхи - 50 г;
- мед - 3 ст.л .;
- цукор - 1 ч.л .;
- сіль за смаком.
Фото: Кутя на Різдво в мультиварці (instagram.com/gazetapetersburska)
Пшеницю промити і залити водою у співвідношенні 1:5, посолити. Поставити програму "тушкування" на 2,5 години. Якщо пшениця пропарена або була попередньо замочена, готувати потрібно в режимі "каша" 40 хвилин.
Мак і родзинки залити окропом, горіхи подрібнити. Через годину злити воду з маку, додати 1 ч.л. цукру і добре перетерти в ступці.
Коли каша буде готова, додати родзинки, горіхи, мак, мед і ретельно перемішати кутю.
Кутя з рису з мигдалем
На Різдво часто роблять кутю з рису, тому що ця крупа готується набагато простіше пшениці. Необхідні такі інгредієнти:
- рис - 1 склянка;
- мигдаль - 100 г;
- родзинки - 100 г;
- цукор - 1-3 ст.л.;
- сіль за смаком.
Фото: Рисова кутя на Різдво з мигдалем (instagram.com/antonina_voloshina)
Рис промити холодною водою, довести до кипіння, підсолити і варити на повільному вогні 10-15 хвилин.
Мигдальні горіхи дрібно порубати ножем. Ізюм замочити в гарячій воді на 15 хвилин.
У готову кашу додати цукор за смаком, горіхи і родзинки. Перемішати і викласти в блюдо, прикрасивши цілим мигдалем.
Сочиво (кутя) на Різдво з апельсиновим соком
Оригінальна і яскрава різдвяна кутя з соком апельсина стане родзинкою святкового столу. Потрібно:
- 1 склянка рису;
- 2,5 склянки апельсинового соку;
- 100 грам родзинок;
- 100 грам кураги;
- 100 грам фундука;
- 100 грам мигдалю;
- 1,5 ст.л. меду;
- чорнослив для прикраси.
Фото: Сочиво на Різдво (instagram.com/d_light_daily)
Рис промити в холодній воді. Залити крупу соком, поставити на вогонь і варити до готовності. Горіхи обсмажити на сухій сковороді і подрібнити. Сухофрукти замочити, після чого курагу нарізати соломкою.
У готовий рис додати всі інгредієнти, влити мед і перемішати. Зверху прикрасити чорносливом.
Вишнева різдвяна кутя
Оригінальний варіант святкового частування готується з рису із додаванням вишні. Необхідні продукти:
- рис - 200 г;
- цукор - 50 г;
- вишня розморожена - 200 г;
- мед - 3 ст.л.
- мигдаль - 50 г.
Вішню очистити від кісточок, змішати з цукром і дати трохи просочитися. Рис промити холодною водою, всипати в каструлю, залити водою у співвідношенні 1:2, варити після закипання 15 хвилин.
Горіхи обсмажити на сухій сковороді і подрібнити. У готову кашу додати вишню, горіхи і мед, перемішати.
До речі, на свято можна приготувати пряний морквяно-яблучний кекс. Такий десерт без цукру стане знахідкою для тих, хто хоче схуднути.
Ще один варіант солодкого частування на Різдво - пиріг-клафути з вишнею та прянощами.
Відео: РБК-Україна