Дієтолог розповіла, де "ховається" корисний для організму йод
Більшість слово "йод" асоціюють з щитовидною залозою, морською капустою, йодованою сіллю. Однак, йод важливий не тільки для щитовидки і міститься куди в більш багатій різноманітності. Про те, наскільки важливий цей мікроелемент і де його знайти розповіла в Instagram дієтолог Ольга Безугла.
Йод - важливий мікроелемент для здоров'я щитовидної залози, статевої системи (необхідний для яєчників і передміхурової залози і для молочних залоз - дефіцит йоду є однією з причин розвитку мастопатій), важливий для шкіри, для слизових шлунково-кишкового тракту і для когнітивної функції.
⠀
Якщо дуже спрощено сказати, то за певних реакціях, взаємодіях мікроелемента з гормонами щитовидної залози, нирок, печінки, наш організм виробляє гормони, які відповідають за правильну роботу серцево-судинної і нервової систем, за енерго - та теплообмін, за регуляцію роботи всієї ендокринної системи і т. д.
⠀Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Якщо вживати, як рекомендує ВООЗ, п'ять грамів йодованої солі, з урахуванням втрат йоду при зберіганні і кулінарній обробці людина отримує 100-200 мкг йоду щодня. Це фізіологічна норма.
Що їсти, щоб регулярно поповнювати запаси йоду?
Чемпіон з йодовмісту морська капуста (ламінарія), особливо сушена, досить 1г в день і норма йоду повністю задоволена.
Також йод міститься в рибі, морепродуктах: оселедець, тріска, камбала, тунець, морський окунь, лосось, мідії, кальмари, креветки, гребінці.
⠀Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Ті, хто з якихось причин не їсть або не любить рибку, йод можна отримати з: пшона, гречки, яєць, (а саме жовток), шпинату, спаржі, томатів, моркви, ревеню, цибулі, часнику, фейхоа, журавлини, чорносливу.
Не виняток і молочка: натуральні йогурти, сир, кефір, молоко, сири, особливо чеддер.
⠀
Сіль в розумних дозах — ефективний метод боротьби з йододефіцитом. Раніше в якості добавки до солі використовували йодид калію, який активно випаровувався і давав специфічний запах, в даний час — йодат калію. Йодат калію більш стійке з'єднання, дозволяє йоду не випаровуватися з пачки по мірі зберігання.
Нагадаємо, що раніше дієтолог Ольга Усенко розповіла, коли краще вживати десерти і яким віддати перевагу.
До речі, дієтолог Наталія Самойленко розкрила правду про зв'язки стресу і набору зайвої ваги.