Експерт пояснила головні принципи вибору рослинної олії для приготування їжі
Правильно підібрана олія може не тільки допомогти скинути зайву вагу, але і зберегти красу і молодість, тому уникати її не варто, переконана дієтолог Олена Кален. Про користь олії і нюанси вибору вона розповіла в Instagram.
Експерт стверджує, що жири потрібні організму для постачання енергією печінки, нирок і м'язів. Крім того, вони беруть участь у побудові клітин, що входять до складу гормонів, служать резервним енергетичним запасом тіла, протидіють внутрішньому зміщенню органів і захищають їх від механічних пошкоджень, а також сприяють збереженню постійної температури тіла.
Якщо говорити про вибір олії, то найкорисніше — нерафінована олія, яку краще використовувати в чистому вигляді.
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Для смаження перевагу варто віддати кокосовій олії, яка складається з корисних рослинних насичених кислот, тому при нагріванні найменше шкодить організму, сприяє зміцненню імунітету, засвоєнню вітамінів, допомагає нормалізувати роботу щитовидної залози.
Безпечним для смаження є оливкова олія, оскільки містить олеїнову кислоту, приблизно 80%, із-за чого висока температура не так сильно впливає на нього в порівнянні з іншими оліями.
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
В соняшниковій олії олеїнової кислоти міститься набагато менше — в середньому 30-35%. Тому, якщо необхідно підвищити поживність і корисність страви, то правильніше додавати нерафіновану соняшникову олію в кінці приготування, коли температурний вплив вже припинився.
При нагріванні олії важливо не допускати його димлення – воно свідчить про те, що почався процес утворення шкідливих для організму речовин.
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Ніколи не використовуйте олію, на якій вже готували продукт: кількість канцерогенів в ній з кожним разом збільшується.
Нагадаємо, що дієтолог Даша Бухман розповіла, як можна впоратися з акне.
До речі, дієтолог Ксенія Шатрова озвучила популярний корисний напій, що допомагає впоратися з тривогою і підвищити імунітет.
Раніше професійний дієтолог Тіана Фіалкова навчила правильно поєднувати продукти для користі організму.