Нутриціолог дала поради, чим краще перекушувати для стрункості і здоров'я
Суперечки про те, чи потрібно робити перекуси і наскільки вони корисні чи шкідливі, активно ведуться в мережі. У чому ж правда і яким повинен бути цей прийом їжі? Сертифікований нутриціолог, міжнародний тренер з харчування та фітнес коуч Катя Медушкина відповіла на ці питання на своїй сторінці в Instagram і вказала на особливості перекусів для бажаючих бути стрункими і здоровими.
⠀
Перекус - це проміжний між основними прийом їжі. Його основне завдання - дати організму деяку кількість енергії, якої буде достатньо, щоб дочекатися обіду або вечері.
⠀
Я сама для складання здорового раціону використовую наступну схему:
⠀
⠀
Варіантів, коли перекуси між прийомами їжі шкідливі - два:
⠀
Перший - за станом здоров'я. Коли у вас є підтверджене лікарем захворювання, що передбачає визначену їм же схему харчування. У цьому випадку належні вам КБЖУ розподіляються у відповідності з цією схемою.
⠀
Другий - коли склад і обсяг перекусу не відповідає своєму призначенню. Тут зупинимося і поговоримо більш докладно.
Ілюстративне фото (pexels.com)⠀
⠀
Поживна цінність перекусу залежить від добової потреби в БЖУ. Але він має бути легше, ніж основний прийом їжі, інакше просто перетвориться на другий обід або вечерю, і ви почнете регулярно переїдати.
⠀
Не забуваємо про його функції - дати організму невелике джерело енергії і легке насичення, що дозволяє дочекатися повноцінної їжі.
⠀
Склад теж дуже важливий. Якщо ви будете перекушувати шоколадкою з сиропною кавою, такий перекус однозначно шкідливий. І навіть якщо ви перекушуєте горіхами і сухофруктами, але з'їдаєте за 100-грамову пачку - так теж робити не треба!
Ілюстративне фото (pexels.com)⠀⠀
Здоровий перекус повинен містити всі необхідні нутрієнти, відповідати часу доби. Якщо на перший перекус можна побалувати себе ягодами, фруктами з сиром і хлібцями, то перед сном краще використовувати легкі, але не знежирені кисломолочні продукти.
⠀
Робимо висновок: якщо ваше харчування збалансовано і правильно розподілено протягом дня, немає індивідуальних рекомендацій лікаря, то перекуси корисні і важливі для нормальної роботи організму.
Ілюстративне фото (pexels.com)⠀
Раніше дієтолог Альбіна Комісарова пояснила, так чи корисна рожева сіль і коричневий цукор, як прийнято думати.