Інтервальне голодування: дієтолог розкрила правду про вплив на здоров'я модної дієти
Експерт розповіла, як інтервальне голодування впливає на організм
Інтервальне або періодичне голодування (ІГ) – це одна з найпопулярніших дієтологічних схем, що використовуються останнім часом. Дієтолог Ольга Безугла в Instagram запропонувала розбиратися, що це і в чому користь такого принципу харчування.
Суть ІГ в тому, щоб розділити тиждень або добу на два періоду. Протягом визначених годин або днів не можна їсти нічого, але зате решту часу вважається "харчовим вікном" – періодом, коли можна їсти все, виходить просто їмо і не їмо .
⠀
Найбільш популярні 3 режими інтервального голодування:
- 16/8 – 16 годин голоду і 8 годин "харчового вікна" на постійній основі або періодично 1-2 рази на тиждень
- Добовий – голодування протягом 24 годин, періодичність 1-2 рази в тиждень;
- 5:2 – 5 днів на тиждень ви харчуєтеся як зазвичай, а два дні обмежуєтеся 600 ккал на добу.
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Однією з головних функцій ІГ є запуск процесу аутофагії, тобто “самоочищення організму", що дозволяє нам істотно почати покращувати своє здоров'я вже сьогодні, плюс до того ж при регулярному ІГ маємо:
- Вплив на вуглеводний обмін: зниження рівня інсуліну і покращення перебігу цукрового діабету 2 типу;
- Вплив на жировий обмін: зниження холестерину і триглициредов, уповільнення розвитку атеросклерозу, підвищення рівня кетонових тіл, які організм використовує замість глюкози;
- Вплив на гормональну регуляцію: стимулює виділення гормону росту і норадреналіну;⠀
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
- Зменшення оксидативного стресу, уповільнення течії ряду хронічних захворювань;
- Збільшення тривалості життя;
- Вплив на серцево-судинну систему: нормалізація АТ ;
- Вплив на легеневу систему: зменшення запалення у пацієнтів з бронхіальної астми;⠀
- Вплив на опорно-рухову систему: суглоби довше залишаються "робочими" (поліпшується перебіг ревматоїдного артриту)
- Поліпшення когнітивних здібностей: нейрони головного мозку працюють активніше і довше зберігають життєздатність.
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Спект позитивного впливу ІГ досить великий. Але неможливо втратити і те, що при використанні ІГ ми помітно стаємо стрункими, так як жирова тканина активно руйнується, що доведено не раз науковими дослідженнями.
Раніше дієтолог Альбіна Комісарова перерахувала топ-5 непотрібних харчових звичок, від яких слід позбутися.