Спеціаліст розписала важливі пункти, яких слід дотримуватися при раціональному харчуванні
Якщо ви хочете бути здоровим, залишатися в формі та скинути зайві кілограми, вам варто перейти на правильне харчування. Для тих, хто не дуже знає, що ж це таке і з чого почати, професійний дієтолог-нутриціолог Олена Бойко розписала основні принципи. Корисною інформацією вона поділилася в своєму блозі Instagram.
За словами експерта, всі ці основи харчування підтримані ВООЗ.
Отже, важливі моменти здорового та раціонального харчування:
⠀
1. Збалансований за макронутрієнтами (б/ж/у) і калорійністю раціон.
Під поточну мету: схуднення, підтримання, набір.
2. Основа: мінімально оброблені крупи, зернові, бобові, нежирне м'ясо, риба, птиця, молочні продукти середньої жирності, яйця, рафіновані олії, овочі, фрукти, горіхи.
Ілюстративне фото (pexels.com)
3. Не більше 10% шкідливостей від загального раціону.
4. Не менше 30 найменувань продуктів на тиждень.
5. Мінімум 5 порцій овочів і фруктів на день. Де порція = 80 гр.
6. Прийомів їжі 3-5. Орієнтир - режим дня, норми бжу. Інтервал між прийомами їжі 3-5 годин.
7.Водний режим ~ 1,5-2 л. чистої води в день.
Ілюстративне фото (unsplash.com)
8. Норма споживання солі ~ 5 г (неповна чайна ложка), враховуючи всю сіль, яка вже міститься в продуктах.
9. Способи приготування їжі: тушіння без або з мінімальною кількістю масла, запікання, варіння, приготування на пару.
10. Дефіцит калорій для зниження ваги 10-20% від норми.
Дієтолог також поділилася корисними схемами про продукти харчування.
Фото (instagram.com/elena_goodfood)
Крім того, Олена нагадала, що білки, жири і вуглеводи потрібно їсти разом, оскільки теорія роздільного харчування суперечить фізіології нашого організму і давно розвінчана.
Нагадаємо, дієтолог Катерина Толстікова назвала найпоширеніші помилки "ЗСЖників".
Ми також публікували топ-10 порад, які допоможуть вам перейти на правильне харчування.