Гльог або шведський глінтвейн: незвичайний рецепт зігріваючого напою
Головною родзинкою гльогу є коньяк
Гльог є головним напоєм по всій Скандинавії, який прийнято вживати в період новорічних свят. Міцний напій з'явився зовсім випадково: через низьку якість вина в Середні століття в напій стали додавати запашні інгредієнти, щоб хоч якось поліпшити смак. Тоді в вино почали додавати корицю, кардамон, гвоздику і апельсинові скоринки. Зараз для виготовлення шведського гльогу використовується червоне вино, в яке для міцності додається коньяк або горілка. У XX столітті в гльог стали додавати очищений мигдаль та родзинки. Рецепт справжнього шведського гльогу опублікований у блозі відомого кухаря Бронте Аурела, передає BBC.
Інгредієнти для глінтвейну
- 1 пляшка червоного вина (якість не має значення);
- 1-2 палички кориці;
- 5 г сушеного кореня імбиру;
- 5 г сушеної апельсинової кірки;
- 7 стручків кардамону;
- 15-16 бутонів гвоздики;
- 80 г цукру.
Інгредієнти для подачі:
- Жменя мигдальних пластівців;
- Родзинки;
- 50 г рому, горілки або коньяку.
Приготування:
- Вилийте вино в каструлю, додайте інші інгредієнти і нагрійте до 80 градусів Цельсія. Помішуйте, поки не розчиниться цукор.
- Зніміть з вогню і залиште настоюватися мінімум на годину.
- Процідіть і вилийте суміш глінтвейн в пляшку. Використовуйте лійку, щоб полегшити собі життя. Напій можна зберігати в холодильнику в закритому вигляді не довше 7 днів.
- Щоб подати гльог, вилийте напій назад в каструлю і нагрійте його до температури 80 градусів Цельсія.
- Покладіть жменю мигдалю і родзинки на дно чашки, вилийте зверху розігріте вино.
- Якщо ви хочете зробити ваш гльог більш п'янким, можна додати в нього горілки, рому або коньяку.
До напою рекомендується подавати пряне печиво піпаркакку і сир із зеленою цвіллю, а в День святої Люсії — традиційні шведські солодкі булочки з шафраном "Луссекатт".
Нагадаємо, що раніше ми писали рецепт м'ясного рулету з ягодами вишні та кизилу. Відмінне оригінальне блюдо для великої компанії.
До цього ми розповідали, як правильно запікати моркву з травами. Смачний і простий рецепт без шкоди для талії.
Цікавий food-тренд в нашому відео:
Відео: РБК-Україна