Експерт розповіла, як перетворити вуглеводи з ворогів в союзники
Навколо вуглеводів ходить чимало різних теорій. Ті, хто худне буквально впадають в жах від однієї згадки про прості вуглеводи і ретельно підраховують їх в кожній порції. Але так чи страшні вуглеводи для фігури і як їх зробити не ворогами, а союзниками розповіла дієтолог Єва Шишова, яка раніше розвіяла міфи про воду. Тепер на страницев Instagram вона вирішила розвіяти популярні міфи про "шкідливі для фігури" вуглеводах.
Складні і повільні вуглеводи - це не одне і теж. Зараз скрізь до слів "складний вуглевод" в дужках пишуть "повільний" - але це різні речі.
⠀
Рівень "складності" вуглеводу визначається виходячи з будови його молекули, а їх існує 4 види:
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Перші два - це прості вуглеводи. Вони складаються з 1 або 2 моносахаридних залишків. Другі два – складні вуглеводи. Оліго - від 3 до 9 моносахаридних залишків, полі - від 10 до декількох тис.
⠀
Тепер швидкість вуглеводу. Вона визначається глікемічним індексом (ГІ), тобто тим, як високо піднімається рівень цукру в крові після його вживання.
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
Зробити простий вуглевод складним не можна, а ось швидкий повільним - можна. Достатньо лише понизити загальний ГІ страви. Для цього потрібно додати до неї більше клітковини і білка, які гальмують засвоєння і знижують цукор в крові. Приклад: картопля - це крохмаль і він є швидким вуглеводом, але ми можемо зробити його повільним, якщо буде вживати його в запеченому вигляді разом з овочами і білком!
Нагадаємо, що нутриціолог Надія Пахирко розвіяла міфи про жироспалювачі.