Дієтолог розповів про правила та особливості вживання солодкої ягоди
Кавунова дієта б'є всі рейтинги в серпні і вересні. А чи варто сідати на неë? Дієтолог Андрій Невський дав відповідь на це запитання, а також розповів про особливості і правила вживання улюбленої багатьма ягоди.
⠀
Експерт нагадав, що сідати на дієту взагалі не варто. Щоб схуднути, потрібен дефіцит калорій. Щоб схуднути і бути здоровою, потрібен дефіцит калорій при збалансованому раціоні. Тому сідати на «продуктову» дієту або влаштовувати «продуктовий» розвантажувальний день немає сенсу.
⠀
Кавун — прекрасний десерт для тих, що худнуть. Він солодкий і некалорійний: лише 25 ккал на 100 р. А ще у ньому є вітаміни групи B, C, PP, D, лікопін, магній, каротин, фолієва кислота. Кавун запобігає розвитку анемії, допомагає при солях в нирках, проблеми печінки і жовчного міхура. Дуже корисний та смачний фрукт/ягода, але...
Ілюстративне фото (pexels.com)⠀
Я не даремно сказав «десерт» — вживати кавун в їжу потрібно акуратно і після основного прийому їжі (і краще не перед сном ). Він володіє дуже сильним сечогінним ефектом і містить 5-10 г цукру на 100 м (це багато). Якщо ви стежите за споживанням цукру і вуглеводів, то враховуйте це.
⠀
Велика кількість м'якоті може нашкодити діабетикам, людям з хворобами сечостатевої системи (особливо якщо є камені в нирках), діареєю, метеоризмом, коліками і важкими захворюваннями підшлункової залози. У кавуна високий глікемічний індекс, а його харчові волокна активізують роботу кишечника — привіт, газоутворення і здуття.
Ілюстративне фото (pexels.com)⠀
Вам може здатися, що кавун добре насичує — але це вода, а не живильні речовини. Вона заповнює шлунок, даруючи відчуття помилкового насичення, однак не поповнює енергію. Вода так само впливає на вагу: ті, що сидять на кавуновій дієті, радіють цифрам на вагах, які зменшується. Швидше за все, це йде не жир.
⠀
Загалом, кавун ідеальний для десерту, але для дієти не годиться — його надлишок може нашкодити здоров'ю. Будьте розумні і їжте всë в міру.
⠀
Ну і наостанок: природним шляхом кавун дозріває лише до середини серпня. До цього його накачують селітрою. Сезон триває до початку жовтня — тому у вас є майже два місяці, щоб вдосталь налопаться.
Нагадаємо, що раніше нутриціолог Олена Піддубна розповіла, які продукти не варто поєднувати під час одного прийому їжі.