ua en ru

В Україні дешевшає їжа, особливо сало

В Україні дешевшає їжа, особливо сало

Експерти пояснюють зниження цін зменшенням попиту і літньою спекою.

Після травневого сплеску цін на м'ясопродукти почалося їх зниження, насамперед на продовольчих ринках. Незабаром нас очікує зниження цін і на овочі.

За оцінкою аналітика консалтингового агентства «ААА» Марії Колесник, масового зростання цін на 15-20 грн або до 80 грн і більше за кілограм вирізки або антрекота на свята не відбулося, хоча окремі випадки таки були, наприклад, там, де було мале пропозицію. «Максимум - це подорожчання 8-10% або 5-7 грн, у зв'язку з святами, зараз цінова ситуація різна, в основному ціни повернулися на колишній рівень - 45-60 грн за кілограм свинини в залежності від сорту м'яса, яловичина відсотків на 10 %, телятина на стільки ж дешевше », - говорить Колесник.

Але якщо м'ясо знизилося в ціні не на багато, то сало стрімко дешевшає: з 30-32 грн за кілограм воно впало до 18-20, а на периферії навіть до 10-12. Директор інформкомпаніі «ПроАгро» Микола Верницький пояснює це сезонним зниженням попиту на калорійний продукт. М'ясо, за його прогнозами, дешевшати навряд чи буде, скоріше навіть додасть 2-3 грн до липня, поки підростуть весняні поросята на приватних подвір'ях і почнеться їх масовий забій, адже 50% свинини в країні дають селяни.

У СУПЕРМАРКЕТАХ ДЕШЕВШЕ. Моніторинг «Сьогодні» показав: купувати м'ясо зараз вигідніше не на базарах, а у великих торгсетях - ціни на 3-5 грн нижче, якість хороша, вага точний. Хоча дешевше не скрізь, наприклад, в маркетах більш високої цінової категорії свинячий биток, ошийок і балик коштують 70 грн / кг, лопатка - 55, ребро - 50. У демократичних ТОРГЦЕНТР: вирізка - 63, ошийок - 61, биток - 57, лопатка - 47, ребро - 45. А ось яловичина скрізь дорожче, ніж на базарах, на 5-10 грн: філей в магазинах по 60-75 грн / кг, лопатка, балик по 73-76. В одному з них ми навіть виявили вирізку за астрономічні 99 грн / кг!

Експерти пояснюють низькі ціни на свинину в супермаркетах тим, що багато мереж зараз напряму закуповують напівтуші у м'ясокомбінатів і обробляють у цехах при магазинах. Це підтвердив нам і директор з виробництва однієї з мереж В'ячеслав Молчанов. А ось м'ясо у вакуумній упаковці від виробника на 5-6 грн дорожче, ніж на вагу, зате з гарантією якості зберігання: ряд фірм постачають упаковку індикатором, що міняє колір, якщо продукт почав псуватися.

У ЧЕРВНІ ЧЕКАЄМО ПОЛУНИЦЮ ПО 15 ГРН

Овочі поки не тішать: демократичні парникові огірки в півметра завдовжки коштують від 14 грн / кг, помідори - від 18,5. На імпорт ціни захмарні: помідори - від 34 грн за кг, баклажани - від 43, перець - від 45. Зі свіжого врожаю вже доступні молода капуста (5 грн / кг), редис (10-12 грн / кг) і кабачки (6-9 грн / кг). Молода картопля 3-5 см в діаметрі - від 18 до 35 грн / кг, зовсім невеликий - по 10. Коренеплоди урожаю-2012 також б'ють по кишені: морква - 5-11 грн / кг, буряк -3,4-7, а цибуля - 5-6,5. Минулорічний картоплю краще не брати, не та якість, та й ціна на нього - 4-5 грн.

І Колесник, і Верницький кажуть, що серйозне зниження цін на овочі та картоплю (приблизно вдвічі) розпочнеться через місяць, коли на півдні зберуть перший урожай огірків-помідорів з грунту. Поки все буде дешевшати на копійки. «Але овочі псуються, тому неминучі розпродажу зі знижкою на 50-75% за« другий сорт ». Про запас, звичайно, не запасешся, а на раз поїсти - саме те », - говорить Верницький. За його прогнозами, вже в червні зможемо поїсти полуниці по 15 грн за кілограм, продукт швидко псується, тому ціни на нього стрімко падають: за останній тиждень - з 35 до 25 грн / кг.